'Soldaten' van het Rode kruis rennen af en aan met gewonden naar de hospitaalbunker tijdens de filmopnames. Foto: Conny den Heijer
'Soldaten' van het Rode kruis rennen af en aan met gewonden naar de hospitaalbunker tijdens de filmopnames. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Slag om de Schelde: de échte helden

De bunkers in Dishoek speelden in WOII een grote rol tijdens de slag om de Schelde. In de hospitaalbunker werd afgelopen week gefilmd voor de nieuwe filmdocu 'Soldaat zonder wapen' van de Zeeuwse Documentaire Stichting. Wij waren aanwezig op de filmset.

door Conny den Heijer

Dishoek - Het is meten, kleding passen, nog even snel een knoop aanzetten en koppels aan riemen hangen. De figuranten worden geschminkt en veranderen op slag in totaal andere mensen. Voor iedere figurant is het toch weer spannend al komen sommigen ons bekend voor: zij hebben al eerder gefigureerd, bijvoorbeeld in de docu 'Middelburg 800' of 'de tien van Renesse'.

In 'Soldaat zonder wapen' wordt de focus gelegd op de hulpverlening tijdens de oorlog. Oorlog staat toch voor het zoveel mogelijk uitschakelen van je vijand maar aan de andere kant waagden de hulpverleners van alle betrokken partijen, onder bescherming van het rode kruis op hun helm of kleding, hun leven om vriend en vijand, soldaat en burger te redden. De scènes werden onder andere opgenomen op het terrein van Bunkerverhalen Dishoek november '44, een uniek bunkercomplex in de duinen en onderdeel van de Atlantikwall. Zaterdag werd er gefilmd in Ritthem.

Op een sprekende locatie een serieuze aangelegenheid. Maar er wordt ook gelachen: net na het maken van onze foto rolt een figurant van zijn brancard. De 'ambulance' waar hij uitgedragen werd is een Citroën. Daar achter rijdt een 80 jaar oude gerestaureerde Peugeot. Het zijn collector items. Dat ze ooit bewaard zijn gebleven mag een wonder heten. Iedereen neemt zijn positie weer in: opstaan en weer verder gaan, deze scène moet nog wel een paar keer over. De patiënt op de brancard heeft zijn target aan sit-ups wel gehaald voor dit jaar: tussen 'action' en 'cut' was het liggen en overeind komen voor hem.

Regisseur Klaas van de Ketterij, cameraman Rinke Slump en uitvoerend producent Leen Schouls van de Zeeuwse Documentaire Stichting willen inhoudelijk niet veel kwijt over de filmdocu. Wel vertellen ze dat er onder andere in gesproken wordt met getuigen van toen. Aan de hand van anekdotes wordt de geschiedenis van 1944 tot leven gebracht. Mensen van het Rode Kruis vertellen over hun missie in oorlogsgebieden en er worden soldaten geïnterviewd die in de huidige tijd verpleegkundige zijn bij defensie.

'Soldaat zonder wapen' is het verhaal van de bizarre realiteit van oorlog. De documentaire gaat eind september in première. De Zeeuwse Documentaire Stichting maakt documentaires in en over de provincie Zeeland. Meer info over de documentaire en het bunkercomplex:

www.zeeuwsedocumentaire.nl

www.bunkerverhalen.nl

 

 

Meer berichten