Foto: Conny den Heijer

Als het je gegeven is: blijven bewegen

Conny den Heijer

Al kun je zomaar ineens omvallen

Duiken, boksen, zwemmen, judo, lopen, fietsen, de politiek, hij heeft het allemaal gedaan. Wim Hirdes (79) uit Vlissingen heeft sommige dingen op moeten geven maar hij geeft niet op. Hij blijft in beweging, zowel lichamelijk als geestelijk.

Vlissingen - Breed lachend zit hij aan tafel, vertellend over zijn jeugd, zijn werk, zijn sporten en de politiek. Geboren in Kloetinge, opgegroeid in het Middengebied in Vlissingen, als klein ventje tijdens de oorlog. "Van die oorlogsjaren kan ik me niet zoveel herinneren. Wat ik me wel goed herinner was dat iedere straat in het Middengebied zo'n beetje zijn eigen voetbalteam had. Ik mag stellen dat ik in die buurt een heerlijke jeugd heb gehad."

Op zijn 14e jaar ging Hirdes werken, dat was zo in die tijd. Jaren later werd hij controleur bij de Dienst Omroepbijdrage en ging kijk- en luistergeld innen. "Toen dat werd afgeschaft mocht ik veel te vroeg met pensioen. Dat was niet aan mij besteed, zo was ik niet opgevoed. Dus heb ik nog een paar jaar in de hangcultuurmosselen gewerkt. Inmiddels deed ik aan sportduiken, dat kwam in dat werk geregeld goed van pas."

Als een van de oprichters van de Lokale Partij Vlissingen heeft Hirdes bergen werk verzet. Ook al zit hij nu niet meer als raadslid in de partij, hij is nog wel steeds lid van de steunfractie. En hij is actief voor de Partij voor Zeeland al staat hij niet op een verkiesbare plaats. "Je kennis moet je delen, je ervaring moet je gebruiken." zegt Hirdes. "Ik hou niet van geruzie en gedoe maar ik heb wel een eigen mening. Die verkondig ik, ook al wordt me dat niet altijd in dank afgenomen." Hirdes loopt iedere dag zo'n 5 kilometer en fietst er iedere dag 15 tot 20. En ook net zo gemakkelijk even naar Zuid-Beveland, samen met zijn vrouw. "Ik kom ieder jaar bij de huisarts voor mijn jaarlijkse APK en alles is in orde. Al besef ik ook dat je zomaar ineens om kunt vallen, al ben je nog zo gezond. Een mens is toch net een auto? Als hij nieuw is werkt het prima, als hij ouder wordt raakt hij versleten. In de tussentijd moet je hem goed onderhouden."

 

 

 

 

Meer berichten