Sjaak van den Berg: de man van iedereen

Sjaak van den Berg in actie als speaker tijdens het Oldtimer evenement op de Markt.   FOTO:Theo Rietveld
Sjaak van den Berg in actie als speaker tijdens het Oldtimer evenement op de Markt. FOTO:Theo Rietveld (Foto: )

MIDDELBURG - Op vrijdag 22 maart overleed Sjaak van den Berg, vooral bekend als voorzitter van de Stichting Evenementen Middelburg (SEM). Allereerst gaan de gedachten uit naar zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Maar wat betekende Sjaak voor 'zijn' Middelburg? En hoe was hij thuis?

Boven de overlijdensadvertentie stond een tekst uit het nummer Tears in heaven van Eric Clapton; een persoonlijke tekst uit het persoonlijk verdriet van de artiest. Niet zomaar gekozen: het laat een andere Sjaak zien: zich in het verdriet van anderen kunnen inleven. Velen kennen hem als organisator van evenementen: Koninginnedag, zijn rol als hoofdpiet en later van Sinterklaas, de bouwspeelplaats, defensiedagen, oldtimerdag, wintermarkt, kleedjesmarkt enzovoort. Sjaak was de grote regelaar op de achtergrond, maar ook de ceremoniemeester.

Applaus

Aan het einde van de overvolle dienst van afgelopen donderdag vroeg de uitvaartondernemer of iemand nog het woord wilde voeren. Er stapte een man naar voren, een vriend van Sjaak: "SEM betekende voor ons: Sjaak En Maten. Sjaak verdient wat nog niet gebeurd is tijdens dit afscheid. Iets wat hij wilde." Vervolgens vroeg hij iedereen te gaan staan om Sjaak te geven wat hij zijn leven lang de Middelburgers had gegeven: een daverend applaus.

Twee jaar geleden sprak ik met Sjaak van den Berg over zijn familie en de SEM. Sjaak: "Mijn vader en moeder hadden voor en in de oorlog een drogisterij op de Varkensmarkt. Ik kom eigenlijk uit een familie die allerlei dingen organiseerde. Mijn vader schreef ook allerlei teksten voor revues. Als kind zat het organiseren al in mijn bloed. In de SEM werk ik samen met dertig fantastische vrijwilligers. Dat zijn goud."

Kunstfluiter

Wie kan zich Sjaak nog herinneren als kunstfluiter? In de krant van 7 maart 1967 staat te lezen dat hij zijn fluitkunsten liet horen tijdens de cabaretavond van korfbalvereniging Animo in Oost- en West-Souburg. In hetzelfde artikel is er sprake van een optreden van hem voor de Belgische tv in het programma. Of hij werkelijk op tv is geweest, heb ik niet na kunnen gaan. Tijdens de afscheidsdienst speelde het dweilorkest waarin zijn kleinzoon Jens speelt, zijn lievelingsnummer Hey Jude.

Gouden Adelaar

Sjaak zette zich met hart en ziel in voor 'zijn' Middelburg. Voetbal was de rode draad in zijn leven: bij Zeelandia was hij vrijwilliger, jeugdtrainer en omroeper. In Vlissingen komt zo iemand in aanmerking voor de Zilveren Fles. In Middelburg zou er een Gouden Adelaar moeten komen. Sjaak zou hem postuum moeten ontvangen. In deze serie mocht Sjaak niet ontbreken. Sjaak van den Berg was niet zomaar een van de Middelburgse Luiken, maar een gevel vol dankbare herinneringen die ieder in zijn hart koestert.

Meer berichten