Historisch muziekensemble Goet ende Fyn.
Historisch muziekensemble Goet ende Fyn. (Foto: Goet ende Fyn)

Meelopers gezocht voor viering Vlissings verzet

Dit jaar organiseert stichting Vesting Vlissingen weer het historische evenement ‘Viering Vlissings Verzet 1572’. Dit zal plaatsvinden op Paaszaterdag 20 april vanaf 14.00 uur. Locatie Bellamypark en Rondeel.

De historie vertelt dat op paaszondag 6 april 1572 de pastoor de kerkgangers op riep om ten strijde te gaan tegen de Spaanse overheersing. Zowel de katholieke als calvinistische bevolking waren de inkwartiering van de Spanjaarden en Walen beu. Op die bewuste paasdag kwam ook het bericht dat er nog eens extra 300 Spaanse soldaten in de stad gehuisvest moesten worden. Reden te meer voor de bevolking om naar het stadhuis (tegenwoordig Iguana) te gaan en de sleutel van het tuighuis te eisen en de Spaanse vloot op de rede onder vuur te nemen. Dit spel zal te zien zijn op het Rondeel, Een zwemmer van de Spaanse vloot zal aan wal komen om te vragen de beschietingen te stoppen. Zo kon het gebeuren dat Vlissingen de eerste stad was die zich zelf bevrijdde van het Spaans Roomse regiem onder Filips de II.

De werkgroep Viering Vlissings Verzet 1572 vraagt meelopers, zowel volwassenen als kinderen, die verkleed (Middeleeuws) aanwezig willen zijn tijdens de optocht vanuit Iguana over het Bellamypark naar het Rondeel en na het spel op het Rondeel weer terug naar Iguana. Eindtijd ongeveer 16.00 uur.

Tijdens het lopen zal de Middeleeuwse groep ‘Goet ende Fyn’ ons muzikaal begeleiden.

Misschien heeft u zelf kleding thuis, of huurt u ze bij een kledingverhuur; maar u kunt ook via historische kledingverhuur Vlissingen een afspraak maken.

Voor € 10,00 kunt u al iets huren. Voor opgave meelopen met optocht en kleding kunt u contact opnemen met: mkool@zeelandnet.nl

Meer berichten