Zoey (r) en Anouk (l) zijn druk bezig met hun wekelijkse, zelfopgelegde taak om al het zwerfafval op te ruimen in de buurt.       FOTO: THEO RIETVELD
Zoey (r) en Anouk (l) zijn druk bezig met hun wekelijkse, zelfopgelegde taak om al het zwerfafval op te ruimen in de buurt. FOTO: THEO RIETVELD (Foto: )

Zoey en Anouk houden de buurt brandschoon

De gemeente Middelburg wil dat elke inwoner minder restafval aanbiedt. In 2020 maximaal 100 kilo en in 2030 zelfs 50 kilo per jaar. Overig afval wordt ingezameld voor hergebruik. Maar wat te doen met zwerfvuil? Wie ruimt dit op? Zoey (8) en Anouk (7) weten hoe het moet!

Middelburg - Als ik woensdagmiddag bij het huis van Zoey in de Nadorstweg aanbel, speelt ze met haar vriendinnetje op de trampoline. Vuilniszak en twee grijpers liggen klaar. Op de tuinbank doen de meisjes hun verhaal. Zoey: "Op school hebben we gewerkt over plastic soep." Om en om en soms door elkaar vertellen ze enthousiast over school en over afval. Zoey:" Toen ik dit jaar bij Anouk in groep 4 kwam, waren we gelijk vriendinnen. We spelen vaak bij ons in de tuin en daarachter is een school met bosjes." Anouk vult aan dat ze samen besloten om eerst troep op te ruimen in de bosjes en op straat rondom de school. En dan lekker spelen.

Troep

Het schoolgebouw is tijdelijk in gebruik door leerlingen van het Calvijn College. Zoey: "Soms als we bezig zijn, zeggen ze tegen ons dat we goed bezig zijn. Anderen vinden het maar raar." Ze vertellen wat ze per keer ophalen. Anouk: "Soms een hele zak vol en soms een halve zak." Zoey: "We hebben wel eens een slot en een schaar en een stift gevonden. Maar ook veel plastic, blikjes en papier." Moeder en oma luisteren op afstand.

School

Als ik vertel dat er een foto gemaakt moet worden, raken ze enthousiast. Met vuilniszak en grijpers lopen ze de tuin uit, zo de Gerrit van der Veenstraat in. Al springend en dansend lopen ze naar het stukje groen met struiken langs het schoolhek. Even later zijn ze enthousiast bezig met hun vuilniswerk; de één met de zak en de ander met de barbecueknijper. "Kijk eens, plastic!", roepen ze allebei. Al gauw wijzen ze naar de bosjes. Anouk: "Je kan zo in de bosjes lopen en dan vind je altijd wel wat troep." Als we teruglopen, ziet Zoey in haar eigen tuin ook troep liggen. Eerst opruimen en dan samen lekker spelen!"

Meer berichten