John van Wallenburg laat de locatie zien waar Zonnepark Koudekerke verrijst. FOTO: MARCEL VAN DER VOORT
John van Wallenburg laat de locatie zien waar Zonnepark Koudekerke verrijst. FOTO: MARCEL VAN DER VOORT (Foto: )

Veel animo Zonnepark Koudekerke

KOUDEKERKE – "Inwoners en bedrijven in Koudekerke en Dishoek mogen tot en met 17 mei inschrijven op obligaties voor de financiering van het eigen vermogen van 440.000 euro voor het te bouwen Zonnepark Koudekerke", vertelt voorzitter John van Wallenburg van de Coöperatie Energieneutraal Koudekerke/Dishoek.

"Het zonnepark is 3,5 hectare en verrijst op de oude afgedekte stortplaats van Wielemaker aan de Braamweg. Er komen 10.163 panelen en die hebben een vermogen van 3,6 MWp.", voegt Van Wallenburg eraan toe.

Ingepast

Van Wallenburg staat bij het bouwbord aan de Middelburgsestraat waarop is te lezen wie eraan meewerken. De dorpelingen zien dat het nu allemaal echt is begonnen. Het zonnepark is een initiatief van de Coöperatie Energieneutraal Koudekerke/Dishoek in samenwerking met de Coöperatie Zeeuwind. Hij laat ook de locatie aan de Braamweg zien. Het terrein is afgesloten met een hek en door buitenstaanders moeilijk te betreden. Van Wallenburg wijst naar de plek waar het gebeurt. "Er zijn snoeiwerkzaamheden, de kabelaansluiting op het net ligt er en de panelen brengen ze in mei aan. Weliswaar met een kleine vertraging, want het wachten is op de trafo. De bouwer wil het allemaal tegelijk neerzetten. In juni is het klaar en gaan wij meteen stroom leveren. Het is een unieke kans, deze plek waar ooit vuil is gestort. Een terrein waar je verder niets aan hebt. Het is landschappelijk goed ingepast, je ziet niets van de zonnepanelen en je hoort geen geluid", klinkt het.

Op het afval is vijfentachtig centimeter grond gestort. Is dat voldoende voor het gewicht van de te plaatsen constructies van de zonnepanelen? Van Wallenburg: "Het is een lichte constructie dat wij in de grondlaag van vijfentachtig centimeter zetten. We gaan dus niet verder de diepte in en komen dus evenmin in het gestorte afval."

Crossterrein

De mensen zijn enthousiast, omdat op een groene manier stroom wordt opgewekt en er een goede invulling is gevonden voor de oude stortplaats. Er waren plannen om van de locatie een crossterrein te maken, maar daar was weerstand tegen. Het zonnepark kost drie miljoen euro. Daarvan is 85 procent bij een bank geleend. Via de verkoop van de obligaties brengen wij het eigen vermogen bijeen. Dat is vijftien procent. "Meteen na de start van de obligatieverkoop zaten wij op 135 procent. Er is dus zwaar over ingetekend. Toch is inschrijven nog mogelijk, want de obligaties worden verdeeld. Iedereen moet mee kunnen doen." Waaraan is de animo te danken? Van Wallenburg: "Groene energie is hip aan het worden." Als Zonnepark Koudekerke het goed doet volgen er wellicht meer projecten. "De winst kunnen wij gebruiken voor duurzaamheidsinitiatieven, zoals isolatieprojecten, of zonnepanelen op daken van ondernemingen op de bedrijventerreinen", besluit Van Wallenburg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden