Walter van Manen maakt een intensieve studie voor de spiegel  in het atelier voor de opdracht 'teken je oog'. FOTO: CONNY DEN HEIJER
Walter van Manen maakt een intensieve studie voor de spiegel in het atelier voor de opdracht 'teken je oog'. FOTO: CONNY DEN HEIJER (Foto: )

Tai Chi en Qi Gong, dat doet het bij mij

Vlissingen - Voormalig rivierloods Walter van Manen (82) was een druk bezet man tijdens zijn werkzame leven. Sinds zijn pensionering, 27 jaar geleden is hij gaan tekenen en schilderen. Want niets doen was geen optie.

Nadat hij weer aan wal kwam zocht van Manen een hobby. Het was wennen, zowel voor hem als voor zijn familie, dat hij met 55 jaar al hele dagen thuis was. Hij deed wat aan volleybal en ging tekenen. Zijn tekeningen werden de basis voor schilderijen, in olie- en acrylverf. Ook maakte hij krijttekeningen maar sinds een jaar of vijf wil dat niet meer zo: zijn vingers zijn wat strammer geworden de laatste jaren.

Van Manen ziet altijd wel iets aan zijn werk wat hem niet bevalt, wat anders had gemoeten. Bescheiden laat hij zijn werken zien bij de Stichting Schildercursus Vlissingen, waar hij één keer per week anderhalf uur schildert. "Tja," zegt hij wat verlegen, "Soms haal ik het van de muur om nog iets te veranderen want dan is het echt niet goed. De verhoudingen kloppen dan niet of er zit ergens een kromming die niet klopt. Ik verkoop niets, zou niet weten wat ik er voor moest vragen. De meeste werken komen bij de kinderen terecht. Tenminste, als zij ze willen hebben."

Om fit te blijven beoefent van Manen Tai Chi en Qi Gong. "Tai Chi is een Chinese bewegingskunst. Die houdt mij soepel. Qi Gong zijn oefeningen waarbij je je lichaamsdelen volgens een bepaald patroon beweegt. Zo verzamel je energie die je naar plekken in je lichaam stuurt die dat nodig hebben. Die oefeningen kun je ook lekker buiten doen dus je kunt mij wel eens bezig zien in het Nollebos tijdens een van mijn wandelingen daar." zegt van Manen, "Chinese leer en bewegingskunst maken mij bewust van wat ik doe. En daar heb ik profijt van bij mijn schilderlessen. Ik kan mij heel goed concentreren en de anderhalf uur die ik schilder per week zijn zo om." We laten de grote meester met rust, zelf niet in staat een stilleven op papier te krijgen. Van Manen stort zich op zijn nieuwe opdracht.

Meer berichten