Victor Goedegebuure van Intratuin laat de alternatieven voor de geplaagde Buxus zien. FOTO'S MARCEL VAN DER VOORT.
Victor Goedegebuure van Intratuin laat de alternatieven voor de geplaagde Buxus zien. FOTO'S MARCEL VAN DER VOORT. (Foto: Marcel van der Voort)

Buxusmot epidemie piekt in Zeeland

"Dit jaar piekt De Buxusmot in Zeeland echt. Het neemt zelfs toe", aldus algemeen directeur Sjacco Joziasse van Intratuin Koudekerke. "Enigszins zijn de mensen verrast. De vakwereld wist dat het eraan kwam, maar niet met deze impact."

ZEELAND - Iedereen die een Buxus heeft weet het inmiddels", vervolgt hij in het tuincentrum. Hij legt uit wat er misgaat met de Buxus, tot voor kort favoriet als heg of stijlvol geknipt als blikvanger in de voortuin. "Er komt een motje aanvliegen en die heeft de Buxus als favoriet eten. De mot legt eitjes in de Buxus en die komen uit. De rupsjes gaan aan de plant vreten en veroorzaken de schade. Er worden twee keer eitjes gelegd. In maart en april en in juni en juli gebeurt het nog een keer. Een belangrijke tip is om heel regelmatig de Buxus te controleren. Dan zie je het en kan je de motjes voordat ze eitjes leggen eruit halen."

Gehad

Veel Zeeuwen hebben het helemaal gehad met de Buxus. En gaan voor andere planten. Joziasse loopt naar buiten waar diverse alternatieven voor de Buxus staan. De Buxusmot is al een tijd in ons land. Dat gaf kwekers de tijd om te zoeken naar alternatieven. Zo is er de Ilex crenata. Die lust de buxusmot niet. Ook is er de Lonicera nitida. Die laat zich in allerlei vormen knippen. "Ik vind Ilex de sterkste. De voorheen mooie Buxusbollen in de pot gaan eruit en worden vervangen. Het is zonde als je tien jaar lang de plant mooi knipt en dan ineens moet weggooien door de Buxusmot." Medewerker Victor Goedegebuure wijst naar de laatste Buxusplant in het assortiment van de Koudekerkse Intratuin. "Dan is het klaar", verduidelijkt hij. Vervolgens loopt hij naar het alternatief Ilex en pakt er één op. "Die gaan hard." Vervolgens geeft Joziasse uitleg over de verschillende bestrijdingsproducten tegen de Buxusmot. Hij pakt een val en vertelt dat daarin een vrouwelijke geur komt die de mannetjes lokt en gevangen neemt. Hierdoor blijft bevruchting achterwege. Een ander artikel om te voorkomen is lavameel over de Buxus te strooien. "De plant kan ertegen, maar de rups lust het niet." Een derde mogelijkheid is de Eco Kuur. Het geurmiddel maakt het voor de rups onaantrekkelijk op de Buxus."

Ingestort

"Dit jaar is niemand ontzien", vertelt Peter Hofman van GroenRijk in Middelburg. "Vooral de Buxus moet het ontgelden, soms komt het ook op andere planten. De Buxus is een populaire heg en ook als sierlijke bol aantrekkelijk. Functioneel en leuk om in je tuin te hebben. Altijd mooi groen en compact. De verkoop is vooral door de Buxusmot totaal ingestort, kan ik wel zeggen. Vorig jaar werd er nog een enkele Buxus verkocht."

Hofman vertelt dat hij en zijn collega's de afgelopen maand zeker één keer per vijf minuten een vraag over Buxusmot kregen. "Vragen over wat er aan de hand is, of wat de mensen eraan kunnen doen. Ze willen weten of de Buxus nog te redden is. Soms laten ze foto's zien. Vaak zit er bloed, zweet en tranen in het verzorgen van de Buxusbollen. Hebben ze steeds de juiste voeding gehad en al dat werk zien ze binnen een paar weken ten gronde gaan." Wat doet dit met de populariteit van de Buxus? Hofman: "Het blijft een mooie plant. Maar momenteel niet haalbaar. Beter kan er gekeken worden naar alternatieven. Ik denk wel dat het voorbij gaat. Je ziet bij zulke situaties vaker dat het komt en weer gaat."

Bestrijden

Bij GroenRijk zijn onder andere vallen en het lavameel te koop. Volgens hem is de bestrijding met levende aaltjes een optie. Hofman: "Het is honderd procent effectief. Je giet het met water over de Buxus, dat komt op de worm en die wordt geïnfecteerd en gaat dood." Regelmatig wordt er een verband gelegd tussen het bestrijden van de Buxusmot en het sterven van mezen in de tuin. Hofman: " Er is vorig jaar een onderzoek geweest waar veertien bestrijdingsmiddelen in een dode mees zijn gevonden. Het gaat om middelen die al lang en breed verboden zijn in ons land of die enkel professioneel gespoten mogen worden. Dit wordt gelinkt aan de bestrijding van de buxusmot, omdat er volop wordt gespoten. Hofman: "Ik ben er van overtuigd dat het door gif komt. Maar niet van de middelen die door de tuincentra worden verkocht." Bij Intratuin meldt Joziasse: "Het verband moet eerst bewezen worden. Dat gaan ze nu onderzoeken. Het kan ook een virus in de mees zijn. Als je kiest voor biologische bestrijding heeft dat geen relatie tot de mezen."

Meer berichten


 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden