Tewaterlating London Harmony (1958)
Tewaterlating London Harmony (1958) (Foto: foto Dert/ gemeente archief Vlissingen)

Cultuurhistorische wandeling Peperdijk

Over een aantal weken worden op het Scheldekwartier in Vlissingen de hellingbrug en twee dokdeuren bij de restanten van de scheepshellingen verwijderd.

Stichting Stadsherstel Vlissingen organiseert in mei rondleidingen over de Peperdijk met speciaal aandacht voor deze hellingbrug en de beide dokdeuren die als waterkering de hellingen droog moesten houden. Oud Scheldewerknemers vertellen over het verschil tussen de noord - en zuidhelling. Hoe regelde men de waterstand in het Dok voorafgaand aan een tewaterlating? Wat deed een grote diaprojector op het dak van de Plaatwerkerij en wat zijn postwijzers? Welke brief postte scheepsbouwkundig ingenieur Jan Blokland - Visser een dag na de inval van het Duitse leger op 10 mei 1940 en waar woonde nou precies Wibaut? Met filmbeelden van onder andere een tewaterlating en een zeldzaam filmfragment van de familie Staverman op de Peperdijk.

De rondleiding worden gegeven op de zaterdagen 18 en 25 mei om 10.30 uur. Verzamelen bij het beeld Mannen tussen Staal tegenover de hoofdingang van Woonzorgcentrum Scheldehof. Er is plaats voor maximaal 15 personen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelding verplicht via stadsherstelvlissingen@gmail.com.

Meer berichten


 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden