Foto: Wim Kluvers

NPO Radio 1 programma Kwesties zondag vanuit en over Zeeland

De bus van NPO Radio 1 staat deze zondag in Middelburg voor het wekelijkse debatprogramma Kwesties, met Marianne van den Anker.

De volgende onderwerpen worden besproken:

Vondelingenkamers in Zeeland hebben het druk
Zeeland heeft als enige provincie twee vondelingenkamers, in Goes en in Middelburg. En veel ongewenst zwangere vrouwen gaan daar naar toe voor advies. Ze durven er vaak niet openlijk over te praten.

Volgens Stichting De Beschermde Wieg blijkt dat vrouwen die hulp zoeken met name te maken hebben met incest of met strenge religieuze omstandigheden of met extreme armoede. En dat is allemaal een groot taboe. Volgens bestuurslid Kitty Nusteling gaat het in Zeeland om grote aantallen. Hoe komt het dat er in Zeeland zo veel kwetsbare zwangeren zijn? Zondag gaat Marianne van den Anker in gesprek met burgers en politiek.

De rechtspraak staat ver af van gewone mensen
Volgens advocaat Nienke slump van Stichting De Zeeuwse Meesters staat de rechtspraak te ver van de gewone mensen af. Mensen moeten voor kleine politiezaken ver reizen. Mensen die hun recht willen halen, worden door de politie ook ontmoedigd om aangifte te doen, officiële brieven zijn onbegrijpelijk en bureaus voor rechtshulp zijn afgeschaft.

Rechtspraak is volgens De Zeeuwse Meesters nauwelijks toegankelijk voor de normale burger, maar wat moet er veranderen? Inwoners en Nienke Slump gaan in debat op NPO Radio 1.

Agressie tegenover verkeersbrigadier
Verkeersbrigadier Ton van Nunen is meerdere keren bedreigd en overweegt daarom om na 9 jaar te stoppen met het helpen oversteken van schoolkinderen. Te gek voor woorden zou je denken, maar voor Van Nunen is dit dagelijkse kost. Wat is er met de maatschappij gebeurd dat we zelfs vrijwilligers uitschelden en bedreigen?

Panelleden
Tineke Bulder, voormalig politica
Barbara Oomen, Professor in Law en gespecialiseerd in mensenrechten
Piet Hamelink, voormalig politicus

Te gast
Kitty Nusteling, Stichting De Beschermde Wieg
Nienke Slump, advocaat en bestuurslid Stichting De Zeeuwse Meesters
Ton van Nunen, verkeersbrigadier
Wim Jansen, predikant


Over Kwesties
Kwesties is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Presentatrice Marianne van den Anker reist elke zondagavond met de NPO Radio 1 bus af naar een andere provincie waar zich actuele en controversiële onderwerpen afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving. De uitzending duurt van 20.00 tot 21.00 uur.


Discussieer mee
Praat mee met ons op Twitter: @kwesties_ntr; gebruik de hashtag #kwesties
Bekijk ook onze Facebookpagina: http://www.facebook.com/kwesties


 

Meer berichten