Broeder Dieleman speelt Voorwerpen voor gesprek

Zeeland ligt vol verhalen. Ze liggen simpelweg voor het oprapen, als een lappendeken over ons landschap. Elke bocht in de weg heeft een eigen verhaal, elk slootje en elk karrenspoor. Broeder Dieleman wandelt, als een hedendaagse Jan de Prentenknipper door het landschap, en verzameld onderweg voorwerpen, geluiden en verhalen om ze vervolgens op te nemen in zijn eigen alternatief Zeeuws Archief. In de voorstelling 'Voorwerpen voor gesprek' in de werkplaats van broeder Dieleman, Lange Noordstraat 25 in Middelburg wekt hij deze verhalen tot leven in een vierdimensionale vertelling.

Broeder Dieleman betrok een aantal maanden geleden een winkelpand in de Lange Noordstraat in Middelburg waar hij al experimenterend een vorm vond die hem op het lijf geschreven is: een voorstelling waarin hij de relatie onderzoekt die wij hebben tot ons landschap en onze geschiedenis. Door middel van gevonden voorwerpen, veldopnames, gedichten en liedjes deelt hij deze verhalen met zijn publiek. Dichtbij, als aan een keukentafel. Ons erfgoed is niet iets wat alleen opgeslagen is in een archief maar het heeft stemmen en geluiden die klinken. Het heeft poëzie en woorden die ons iets over onszelf kunnen vertellen. Zoals ook in zijn liedjes begint elk verhaal ergens in Zeeland en is Zeeuws Vlaams de voertaal maar al snel blijken de verhalen over de hele wereld te reiken, universeel in hun menselijkheid.

Deze kleinschalige voorstelling word gespeeld voor een klein aantal mensen, alsof je aan de keukentafel zit. Na twee geslaagde try-outs zijn er nu nog een aantal voorstellingen gepland en wel op 27 juni, 4 juli, 25 juli en 1 augustus. Ze beginnen om 19.30 en duren iets langer dan een uur.

Er zijn per voorstelling steeds tien tickets te koop, te verkrijgen via demannenbroeders@gmail.com. 

Meer berichten