Finale van de ontwerpwedstrijd

Teamwork, een doordacht en opschaalbaar plan én begrijpen hoe de nieuwe circulaire economie wordt vormgegeven. Die elementen gaven voor de jury de doorslag om de SLIMCirculairprijs '18-'19 toe te kennen aan team Ad Fundum van Scalda, College voor Techniek en Design uit Vlissingen. Het team ontwierp een circulair multifunctioneel centrum voor de gemeente Veere en presenteerde haar plannen zo hartverwarmend dat zij de stevige concurrentie – met een neuslengte verschil - achter zich liet. De publieksprijs gaat mee met Technovium naar Nijmegen voor hun oogstrelende brug 'De Glimlach van Nijmegen'.

Nog een keer pitchten de teams afgelopen vrijdag in Amersfoort hun ontwerpen. Nog een keer toonden ze dat Nederland door waterstofopwekking, compostwarmte (biomeilers), biobased materialen én demontabel en natuurinclusief bouwen grote stappen richting de circulaire economie kan zetten. Geen fictieve stappen, ze trekken de zevenmijlslaarzen aan met opdrachtgevers die de gebouwen daadwerkelijk gaan realiseren.

De toekomst van Nederland

"Het niveau van de inzendingen is zo ongelooflijk hoog, dat het voor ons ondoenlijk was om een winnaar te kiezen", zegt juryvoorzitter Ruud Koornstra. "Vaak wordt er over MBO'ers gezegd: dit zijn de handen in de bouw. Wat bewijzen deze teams het tegendeel. Dit is de toekomst van Nederland, met deze jongens en meiden gaan we het verschil maken. Dat geeft veel vertrouwen. Zij dromen groot en nemen hun opdrachtgevers mee in hun ambities. Ze tonen aan dat vernieuwing niet uit Den Haag of Brussel komt, maar dat circulair denken bij onze jongeren in de genen zit."

AD Fundum

Tijdens zijn presentatie gaf Rick de Vlieger van Ad Fundum haarfijn aan hoe gebouwen CO2 uitstoten, wat circulariteit is en hoe een slim ontwerp en natuurlijke materialen het verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld door isolatie van zeewier te gebruiken en het gebouw CO2 te laten opslaan. Jurylid Raoul Vleugels: "Wat mij als architect aanspreekt is de opschaalbaarheid en de ratio van dit ontwerp. Dit team heeft echt alles uit de kast getrokken en zorgvuldig over ieder detail en materiaal nagedacht. Dat ze daarnaast zelf onderzoek deden en de levensduur van materialen inzichtelijk maakten, gaf voor ons de doorslag."

Alleen maar winnaars

Maar ze waren niet de enige winnaar. Koornstra: "Jullie geven ons hoop en tonen dat we elkaar nodig hebben om circulair te gaan bouwen." Daarom werd ter plekke door de jury besloten dat er niet twee maar vijf 'special awards' uitgereikt werden. Deze gingen naar: 1. de watergekoelde Deelfabriek van het DaVinci College uit Hardinxveld Giessendam; 2. de fantastisch uitgewerkte recycleboulevard van het ROC van Amsterdam; 3. de slimme Tiny Office van het Graafschap College uit Doetinchem; 4. de financieel aantrekkelijke transformatie van Luifelstede door het ROC Midden Nederland uit Nieuwegein; 5. het team van het Friesland College dat niet alleen de gebruiker maar ook de omgeving centraal stelde bij hun ontwerp van het Wegensteunpunt Quatrebras.

Meer berichten