Foto: Ruben Abel
Foto: Ruben Abel

Opening tentoonstelling Mannenpak

Afgelopen zaterdag opende het Zeeuws Museum de nieuwe tentoonstellingMannenpak | Suited and Booted. In deze tentoonstelling vertelt het Zeeuwse pak uit de twintigste eeuw het verhaal van zijn eigenaar. Daarnaast is er fotografie van Ruben Abel en werk van modeontwerper Monique van Heist te zien.

Broek, vest en jas: al jaren vormen ze een drie-eenheid voor elke man. Voor de Zeeuwse man uit de twintigste eeuw is dat niet anders. In deze tijd heeft elk dorp in Zeeland zijn eigen boerenkleermaker. Hij kent de mannen en hun lijven. Hij maakt pakken op bestelling en rondt zijn werk af met zijn kenmerkende signatuur in de vorm van een uniek stiksel.

Landschap aan verschillen
De pakken die tentoongesteld worden, tonen ondanks de bijna identieke vorm een landschap aan verschillen. Door dragen, werken, verslijten en verstellen zijn de sporen van het gebruik te herleiden. Wie is de man die in dit pak woont? Zijn pak verraadt zijn geloof, zijn werk en zijn functie binnen de gemeenschap. De constructie en juist ook de deconstructie geven het pak een eigen gezicht.

Vandaag de dag
Vanaf het jaar 2000 is er geen oorspronkelijke drager meer. Met uitzondering van liefhebbers van het oude Zeeland verdwijnt het traditionele Zeeuwse mannenpak uit het straatbeeld. Dat dit pak tot vandaag de dag zijn charme nog niet verloren heeft, bewijzen modeontwerper Monique van Heist en de jonge fotograaf Ruben Abel. Monique van Heist gebruikt het pak als basis voor haar nieuwe ontwerp voor een uniform voor medewerkers van het Zeeuws Museum. Ruben Abel maakt voor de tentoonstelling een serie zwart-witfoto's, waaronder het campagnebeeld.Meer berichten