Inwijdingsfeest vernieuwde Oude Haven Colijnsplaat

Houen Jongens
Houen Jongens (Foto: Wikimedia)

COLIJNSPLAAT - Morgen, zaterdag 13 juli is er een luisterrijk feest op de Oude Haven in het hart van Colijnsplaat. Dan wordt het door de gemeente Noord-Beveland prachtig gerenoveerde voormalige havengebied ten doop gehouden.

Vanaf deze week staat er weer water in de oude kade, die veertig jaar geleden bij een dijkverhoging werd afgesloten van de Oosterschelde en opgevuld met zand.

De facelift is grootscheeps aangepakt: inrichting, zichtlijnen, bestrating, riolering, toegankelijkheid. Er is nu een logische verbinding gelegd tussen de historische Voorstraat en het levendige haventerrein met onder meer de vismijn en een uniek uitzicht op Nationaal Park Oosterschelde. Door het gedeeltelijk afgraven van het dijkje aan de zuidzijde is het iconische watersnoodmonument "Houen, jongens!" veel beter zichtbaar geworden. Dit gedenkteken is helemaal opgeknapt en de bijbehorende vloedplanken zijn weer terug onder hun afdakje. Aan de oostzijde zijn nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd, waardoor er meer ruimte is gekomen voor wandelaars en fietsers. Ook hebben eetcafé De Patrijs en visrestaurant De Schelde nieuwe terrassen gekregen.

De inwijding wordt gevierd met een gratis lunch voor de bevolking tussen 13.00 en 15.00 uur. Ook mensen van buiten Colijnsplaat kunnen aanschuiven, maar moeten dan wel van tevoren bij De Spar of De Bakkerij een polsbandje hebben aangeschaft. Verder zijn er de hele dag kinderspelletjes rond het thema 'water', is er een balonnenclown en biedt de dorpskermis zijn attracties aan. Een expositie van oude foto's van het havengebied en een lezing over de bijzondere geschiedenis van deze locatie belichten de historische achtergrond. De lokale brassband Wilhelmina treedt ook op en er is meer livemusic. Vanaf 18.30 uur wordt de jaarlijkse ludieke, maar toch spannende Solexrace gereden.

Verder kan het publiek die dag getuige zijn van twee onthullingen van zeer bijzondere kunstwerken die het vernieuwde havengebied opluisteren.
In de herstelde waterpartij van de voormalige landbouwhaven heeft de van metalen scheepsonderdelen vervaardigde Hélibateau van de Franse beeldhouwer Bernard Morteyrol een waardige plek gekregen. Het kunstwerk is tijdelijk ter beschikking gesteld door de eigenaar, een inwoner van Colijnsplaat. Het wordt om 12.30 uur onthuld door wethouder Pim Schenkelaars.
Om 15.00 uur wordt door de maker, tekenaar Jan Willem Hament, zijn cartooneske muurschildering "Leuntje & Merien in Colijnsplaat" onthuld. Hament heeft dit kunstwerk in zijn herkenbare stijl de afgelopen weken gemaakt onder grote belangstelling van dorpelingen en toeristen. Het is een opdracht van de eigenaar van de historische herberg De Patrijs. Hament heeft zich bij het maken van het ontwerp laten inspireren door tekeningen van leerlingen van De Colijnsplaatse basisschool Het Stelleplankier.

Meer berichten