Publiek in luistertuin tijdens een zomeravondconcert. FOTO: D. VAN DER VLIES
Publiek in luistertuin tijdens een zomeravondconcert. FOTO: D. VAN DER VLIES (Foto: D. van der Vlies)

Zomeravondconcert van carillon en blokfluit vanaf de stadhuistoren

VEERE - Zaterdagavond 20 juli zullen stadsbeiaardier David van der Vlies en blokfluitist Marco Ketels een heel bijzondere combinatie laten horen. Een groter contrast in instrumenten is weliswaar niet denkbaar, maar met dit concert kunnen de luisteraars ervaren hoe de klank van beide instrumenten met elkaar versmelt. Het concert begint om 19:00 en is gratis toegankelijk.

De muziekkeuze voor dit concert is enerzijds muziek die de naam carillon draagt maar geschreven voor een oorspronkelijk andere bezetting. Muziekstukken kregen in het verleden namen als carillon, beyaard of the bells. Dit refereerde duidelijk aan hét instrument; het carillon. Bij dit concert komen deze ‘oude’ stukken opnieuw tot leven en hoor je hoe de muzieknoten duidelijk op het instrument, het carillon, gebaseerd zijn. Het carillon van Veere staat in een oude stemming en past prachtig bij het eveneens zeer oude instrument de blokfluit. Er klinkt muziek uit de 16e t/m 18e eeuw met componisten als W. Byrd, J. van Eyck en A. Forgueray. Het concert wordt afgesloten met een oorspronkelijk voor hobo en strijkorkest geschreven concerto van A. Marcello, maar nu bewerkt voor blokfluit en carillon.

Dit 3e zomeravondconcert is het best te beluisteren vanuit de speciale besloten luistertuin aan de Stadhuisstraat. Hier kunt u de beide musici ook live volgen op een video scherm. Het geluid van de blokfluit wordt versterkt vanaf de toren gespeeld richting de achterkant van het stadhuis. In de luistertuin staan stoelen klaar. Omstreeks 18:45 geven beide musici in de tuin een toelichting bij het programma.

In deze serie zijn er nog twee zomeravondconcerten in augustus. het eerste concert is op zaterdag 17 augustus door Wim Ruitenbeek, beiaardier in onder andere Nijkerk en Tiel. het tweede concert is op zaterdag 24 augustus door Piet Hamelink, beiaardier in Sluis. De programma’s beginnen beiden om 19.00 uur.

Meer berichten