's Nachts om 01.00 uur op 't Vroon. "Erst meine kleider anziehen" Marcus en Violetta uit Krefeld zijn gelijk klaarwakker. Foto: Conny den Heijer
's Nachts om 01.00 uur op 't Vroon. "Erst meine kleider anziehen" Marcus en Violetta uit Krefeld zijn gelijk klaarwakker. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Wildkamperen in Zeeland: dure grap

Conny den Heijer

Een nachtje hotel bijna goedkoper

Campings, minicampings en andere daarvoor aangewezen kampeerplaatsen in de gemeente Veere zitten overvol in deze tijd van het jaar. Toch gaan veel mensen op de bonnefooi op vakantie zonder vooraf te reserveren. Daar sta je dan, midden in de nacht en alles is al vol en gesloten. Waar dan naar toe vannacht? Wij gingen een nachtdienst mee met Jos en Thijs, BOA's van de gemeente Veere en zochten het uit.

Veere - Het is 23.00 uur als ik aanschuif om een plan de campagne te maken over de route die we gaan rijden vannacht. Jos en Thijs kennen de plekken waar illegaal wordt gekampeerd: een verlaten industrieterrein of een achteraf plekje op een openbaar parkeerterrein. Op het industrieterrein wordt alleen tv gekeken, op het parkeerterrein zijn wat jongeren aan het chillen. Zolang ze er niet slapen mag er niet bekeurd worden. "Wij slapen écht thuis." Om 01.30 uur op 't Vroon in Westkapelle is het bingo: de parkeerplaats lijkt één grote minicamping: acht campers op een rij met enkele personenauto's er tussen waar in geslapen wordt. Bijna allemaal met Duits kenteken. Daar gaan we dan, overal aankloppen en wachten tot slaperige mensen aangekleed zijn om ons te woord te staan. Achter een enkele deur slaat een hond aan. Jos en Thijs maken weinig vrienden: een geslepen Hollander zwaait direct zijn deur open en weet precies te vertellen wat wel en wat niet mag. Hij kijkt alleen tv dus doet niets wat verboden is. Dan hoor ik hem even later aan zijn inmiddels bekeurde Duitse buurman uitleggen dat die ook moet zeggen dat hij tv zat te kijken... Die vlieger gaat niet op, het duurde nog al even voor de man open deed dus die sliep. Een ouder echtpaar vindt het 'schocking' en 'tourist unfriendly' om hen zo te bejegenen. Zij hadden immers ook al in de file gestaan onderweg en omdat er bij 't Vroon geen kampeerverbodsborden staan dachten ze toch echt dat het hier wel mocht. Jos en Thijs blijven onverbiddelijk: "Als u de gemeente in komt rijden, van welke kant dan ook, staan er overal borden." Zij begrijpen de verwarring wel maar gaan niet in discussie. Het terrein waar we ons nu bevinden is van Waterschap Scheldestromen of Rijkswaterstaat. "Misschien zouden zij nog wat extra verbodsborden moeten plaatsen." Het is geen toeristje pesten maar Veere is zuinig op haar rust, natuur en mooie omgeving. "Je wilt niet weten wat we hier aantreffen na het wildkamperen. Mensen rijden paaltjes omver en laten vuilnis achter. Ook krijgen we regelmatig meldingen van geluidsoverlast door harde muziek midden in de nacht. Die komt dan van bewoners die tot hun verbijstering aan de overkant van hun huis zo'n enorme camper in de berm zien staan. Er is zelfs eens 's nachts bij iemand aangebeld met de vraag of men even wat water kon tappen." Deze nacht weten de BOA's 15 bestuurders te bekeuren. 140 per boete, een aardige hap uit het vakantiebudget. Om 03.00 uur zit het er voor ons op, tijd om zelf te gaan slapen.

 

Meer berichten