Tijdens de inundatie van 1944 stond ook Middelburg deels onder water, zoals hier de Veerse Singel. FOTO: ZB Beeldbank Zeeland recordnr 66755
Tijdens de inundatie van 1944 stond ook Middelburg deels onder water, zoals hier de Veerse Singel. FOTO: ZB Beeldbank Zeeland recordnr 66755 (Foto: ZB Beeldbank Zeeland recordnr 66755)

Het weer, de oorlog en malaria

MIDDELBURG -  Afgelopen jaar braken weerrecords bij de vleet: of het nu de neerslag was of temperaturen in winter of zomer. Huisarts Jan Thate schreef uit Warnsveld in augustus in zijn weerboekje 38,6 graden. Inmiddels weten we dat het record is gesneuveld in Gilze-Rijen waar 39,1 graden werd gemeten. In Middelburgse Luiken enkele verhalen uit de krant van augustus 1944.

De PZC meldt op 22 augustus, de dag voordat het Jan Thate zijn hitterecord opschreef,op de voorpagina dat ene A.F. uit Middelburg wordt geverbaliseerd wegens het onvoldoende verduisteren van zijn woning. Nederland verkeert in die maand in de beslissende fase van de Tweede Wereldoorlog: oprukkende geallieerde troepen na de invasie van juni in Normandië; de dreiging om delen van Zeeland onder water te zetten om Duitsers te verdrijven om zodoende de haven van Antwerpen gebruiken als aanvoerpunt van militair materiaal voor de bevrijders; allemaal in een maand waarin zomerse temperaturen tot ongekende hoogte oplopen.

Dezelfde krant bericht over zeven doodvonnissen opgelegd aan verzetsstrijders en het strijdtoneel in Noord-Frankrijk wordt naar het Seine-gebied verlegd. In Middelburg gaat het gewone leven door. In Sint Laurens wordt een NSB burgemeester benoemd. Het is de heer Kwekkeboom en aldaar geboren. De waarnemend Commissaris van Zeeland, jonkheer de Casembroot, maakt bekend dat die dag in huize De Sprenck aan de Seissingel de uitloting plaatsvindt in de geldlening 1910. Huize De Sprenck is sinds vorig jaar een prachtig verbouwd stadshotel geworden.

Op 23 augustus meldt de krant over besmettelijke ziekten: In Middelburg zijn één geval van roodvonk en twee gevallen van malaria geconstateerd. Op de advertentiepagina lees ik een opmerkelijke oproep van fietsenmaker van den Driest: Het bedrijf kampt met een grote achterstand van fietsreparaties. De fietsenmaker vraagt iedereen niet meer aan te bellen, "want dit stagneert maar en ... wij kunnen U toch niet helpen." De maatregel is van kracht tot 15 september. Voor doktoren en dergelijke is een uitzondering gemaakt. De fietsenzaak was na de Herenstraat in de Gravenstraat gevestigd en in 2015 werd het bedrijf overgenomen door Peter Wegman en Stefan den Herder.

En hoe stond het met het weer in de zomer van 1944? In de krant is daarover niets te lezen. Wel vind ik op het wereldwijde web de hoogste temperatuur in Zeeland: op 23 augustus werd de hoogste temperatuur in Vlissingen gemeten: 24,9 graden. De gemiddelde temperatuur in augustus 2018 was 20,7 graden en dat is een stuk hoger dan de gemiddelde temperatuur die maand nu 75 jaar geleden: 19,2 graden.

Onder de kop "diversen" verschillende voorwerpen: een portemonnee met vier gulden en een kettinkje , verloren in de tram Middelburg-Vlissingen op donderdagmiddag half vijf.

Meer berichten