Vocaal Ensemble Cantare onder leiding van dirigent Pim Overduin. FOTO: VERSTRAATEN
Vocaal Ensemble Cantare onder leiding van dirigent Pim Overduin. FOTO: VERSTRAATEN (Foto: VERSTRAATEN)

Zeeuwse herdenkingsconcerten

VLISSINGEN - 75 Jaar na de Slag om de Schelde zijn er herdenkingsconcerten in onder andere Goes en Vlissingen.

De concerten zijn in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes en in de Sint Jacobskerk te Vlissingen. Het Goese optreden op op zaterdag 26 oktober is gekoppeld aan de Slag om de Sloedam en de bevrijding van de Bevelanden. Zaterdag 2 november is het concert in Vlissingen en dat optreden is gekoppeld aan de bevrijding van Vlissingen en Walcheren.

Protest

De concerten willen een requiem zijn voor alle slachtoffers van geweld, een protest tegen geweld in het algemeen en een oproep tot vrede.

Voor de pauze wordt The Armed Man - A Mass for Peace uitgevoerd, een aan de oorlogsslachtoffers in Kosovo opgedragen werk van de Britse componist Karl Jenkins. Deze mis voor de vrede wordt wereldwijd vaak uitgevoerd bij herdenkingen van zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog.

Na de pauze zingt Cantare de Chichester Psalms van Leonard Bernstein. De drie Hebreeuwse psalmen zijn door Bernstein op een moderne manier getoonzet. Countertenor Dave ten Kate is de solist. Tijdens het Bevelandse concert zijn op grote schermen authentieke beelden te zien van vóór, tijdens en na de oorlog op de Bevelanden. Het Gemeentearchief Goes en het Bevrijdingsmuseum Zeeland te Nieuwdorp stellen deze beelden ter beschikking.

De musici

Vocaal Ensemble Cantare Goes werkt tijdens dit concert samen met gastzangers, kinderkoor Hemelsblauw uit Middelburg en solisten Helena van Heel en Dave ten Kate onder leiding van dirigent Pim Overduin. De begeleiding wordt verzorgd door leden van het Holland Symfonie Orkest en organist Jos Vogel. Vocaal ensemble Cantare krijgt voor dit bijzondere project financiële steun van het VSB-fonds, Gemeente Goes, Maurits van Kattendijke/Druckerstichting, Stichting Boone, Rabobank en DNWG. wilt u ook bijdragen, dan kunt u storten op bankrekening: NL09 RABO 0380554852 t.n.v. Vocaal Ensemble Cantare Goes o.v.v. sponsoring 75 jaar Slag om de Schelde.

www.cantaregoes.nl

Meer berichten