Voor levensbeschouwelijk onderwijs werken de leerkrachten van De Magdalon al een aantal jaren met verschillende deugden. ALLE FOTO'S: ANNET EVELEENS
Voor levensbeschouwelijk onderwijs werken de leerkrachten van De Magdalon al een aantal jaren met verschillende deugden. ALLE FOTO'S: ANNET EVELEENS (Foto: Annet Eveleens)

Juffen van Magdalon in het zonnetje gezet

VEERE - Juf Iris van Liere en juf Inge den van Boer Basisschool SVS De Magdalon in Veere zijn donderdag 5 september in het zonnetje gezet, en eigenlijk de hele school. Uitgeefster Annelies Wiersma reikte hen de eerste exemplaren uit van 'Het Deugdenspel Doeboek'.

Omdat De Magdalon volgens Annelies Wiersma een echte 'Deugdenschool' is én omdat twee leerkrachten hebben meegewerkt aan het boek, bood Wiersma het eerste exemplaar officieel aan tijdens de opening van het nieuwe schooljaar. De Magdalon is daarmee een landelijk voorbeeld, en misschien wel een voorbeeld voor de hele wereld, want er is al een Engelstalige uitgave van het boek in voorbereiding.

Deugden

Voor levensbeschouwelijk onderwijs werken de leerkrachten van De Magdalon al een aantal jaren met verschillende deugden. Zelf noemen ze dat kwaliteiten. Eerst haalden ze de ideeën hiervoor van de website bij Het Deugdenspel. Iris en Inge vulden de lessuggesties aan met eigen ideeën, verhalen en liedjes.

Doeboek

Nu heeft Annelies Wiersma, uitgever, trainer en ontwikkelaar van educatieve materialen, al die ideeën, aangevuld met praktische werkvormen van andere leerkrachten, uitgewerkt in twee boeken. Het Deugdenvriendjes Doeboek is voor ouders en leerkrachten van peuters en kleuters, maar ook de dreumesen zelf, en nu is er het Deugdenspel Doeboek voor kinderen uit de midden- en bovenbouw en het voortgezet onderwijs. De boeken zijn zowel voor ouders als voor de school geschikt een bron van inspiratie om aandacht te besteden aan positieve eigenschappen en karaktervorming. "Een waardevolle bron om uit te putten", volgens Magdalon meester en directeur Ruud van Leerzem.

"Aandacht voor deugden heeft een magisch effect. Horen welke deugden je inzet, doet je authenticiteit recht en stimuleert je om jezelf te laten zien. Het geeft plezier en betrokkenheid bij elkaar. Het stimuleert liefde, respect en zelfvertrouwen, belangrijke deugden in een wereld die snel verandert en die veel veerkracht en verantwoordelijkheid van ons vraagt", schrijft Annelies Wiersma in haar voorwoord.

Vriendelijk

De Magdalon gebruikt de methode het hele schooljaar door, waarbij er iedere zes weken een andere kwaliteit centraal staat. De eerste deugd waar alle groepen mee aan de slag gaan is 'Vriendelijkheid.' Dus als u in Veere heel vriendelijke kinderen tegenkomt, dan weet u waar dat door komt!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden