Brandweerveteranen Frans Stoffels, Wim van Haveren en Peter Willeboordse blijven zich inzetten. FOTO: MARCEL VAN DER VOORT.
Brandweerveteranen Frans Stoffels, Wim van Haveren en Peter Willeboordse blijven zich inzetten. FOTO: MARCEL VAN DER VOORT. (Foto: )

Aandacht voor brandweerveteranen

De eerste Zeeuwse Brandweerveteranen-mobiel erfgoeddag is zaterdag 21 september van 13.00 tot 17.00 uur in Het oude Brandspuithuis, aan de Torenstraat 32 in Serooskerke.

door Marcel van der Voort

SEROOSKERKE - "Wij komen met het initiatief om aandacht te besteden aan de veteranen van de brandweer", vertelt voorzitter Wim van Haveren van Het oude Brandspuithuis en voormalig-brandweerman. Daarnaast geven wij tijdens deze dag aandacht aan het mobiele erfgoed. Een tiental exemplaren komen bij de Zandput 5. Zoals een Magirus 1931, een Ford uit 1937, een Dodge, Chevrolet en een Opel Blitz." Op die locatie zijn presentaties van Veiligheidsregio Zeeland en vrijwillige brandweer Serooskerke. Waarnemend-burgemeester A. Schot van de gemeente Veere, verricht in Het Brandspuithuis de opening samen met E. van der Reijden, commandant van brandweer Zeeland en D. M. Kocken van Erfgoed Zeeland, de tentoonstelling van Burenhulp naar Veiligheidsregio Zeeland. Op de eerste etage van het oude Brandspuithuis geeft Van Haveren alvast een voorproefje. Hij pakt een leren emmer en verklaart daarmee hoe de burenhulp vroeger in zijn werk ging. "Jongelui gaven elkaar bij een brand de emmers vol water door. En zo werd een brand geblust", klinkt het. Deskundig vertelt hij over de aanwezige ouderwetse leren slang, brandweerpomp, penningen, verbindingsmiddelen, poederblussers, een vuurzweep voor natuurbranden als de spuitgasten niet met de slang aan het werk konden. Ze sloegen het vuur aan de randen uit. Ook is er informatie over de dramatische oorlogsbrand op 17 mei 1940 in Middelburg. 350 brandweermannen hebben zich ingezet. Er waren weinig mensen in de binnenstad. Het vuur kon daardoor snel om zich heen grijpen en blussen was moeilijk. De expositie is deels gevuld met krantenberichten van opvallende branden die in het geheugen gegrift staan. Zoals bij het Chinese restaurant in Arnemuiden. Waar vier kinderen om het leven zijn gekomen. Of nog recent de vuurzee bij een Kapels fruitteeltbedrijf. Verder dertien vitrines waarvoor de Zeeuwse gemeenten historische spullen beschikbaar stellen. Zo is er een blauw zwaailicht, portofoon, brandweerhelm en een rode olielamp om de weg bij een brand af te zetten. In de wisselexpositie zijn twintig brandweerveteranen geportretteerd. Waaronder Frans Stoffels: "Als ik naar mijn eigen portret kijk dan herinner ik mij de uitrukken. En mijn periode bij de bedrijfsbrandweer van Hoechst. Er is ook een krantenknipsel van de miljoenbrand bij een Middelburgse discotheek. Er is ingebroken en brand gesticht." Het was een lastige brand om te bestrijden, herinnert Stoffels zich. Peter Willeboordse is eveneens brandweerveteraan. Hij heeft een schaalmodel gemaakt van de oude Chevrolet HUP van het brandweerkorps Serooskerke. De details haalde ik door een film uit 1968 telkens weer af te spelen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden