Rinus Spruit presenteert woensdag 18 september zijn vierde boek ‘De Wonderdokter’. FOTO: Rachel van Westen
Rinus Spruit presenteert woensdag 18 september zijn vierde boek ‘De Wonderdokter’. FOTO: Rachel van Westen (Foto: Rachel van Westen )

We mogen deze dokter niet vergeten

Elf jaar na het verschijnen van zijn eerste boek, presenteert Rinus Spruit uit 's-Heerenhoek alweer zijn vierde boek 'De wonderdokter'. Een verhaal over een bijzondere en vooruitstrevende Zeeuwse arts, die we bijna waren vergeten of sterker nog, waar we misschien nog nooit van hebben gehoord.

door Rachel van Westen 

'S-HEERENHOEK - Rinus Spruit debuteerde in 2008 met zijn eerste boek dat oorspronkelijk werd uitgegeven onder de titel 'Zwieg Stille' en een jaar later opnieuw verscheen bij de Amsterdamse uitgeverij Cossee onder de titel 'De Rietdekker'. Vier jaar later volgde 'Een dag om aan de balk te spijkeren' en twee jaar geleden verscheen 'Broeder, schrijf toch eens!' Van zijn eerste boek werd een toneelbewerking gemaakt, dat niet alleen op de planken kwam in Zeeuwse theaters, maar ook in Den Haag en Amsterdam. Zowel zijn eerste als tweede boek werden vertaald in het Duits.

"Dit boek is echt heel anders dan mijn voorgaande boeken", zegt Rinus Spruit over 'De wonderdokter'. "Het is niet mijn verhaal, maar ik heb het samengesteld uit het levensverhaal dat deze dokter, Albert Willem van Renterghem, aan het eind van zijn leven zelf heeft geschreven. Dat levensverhaal is verschenen in twee delen, alles bij elkaar zo'n 1.400 bladzijden. Hij heeft er tien laten drukken, een ervan kwam in het archief in Goes. Daar heb ik een paar jaar geleden eens in zitten bladeren. Ik zag dat er heel mooie dingen instonden. Belangrijk ook. Het was zo mooi en goed, dat ik het zonde vond dat vrijwel niemand dit zou lezen. Uiteindelijk ben ik ermee begonnen om het beste uit die autobiografie te halen, op zo'n manier dat het één verhaal vormt. Ik vind dat we dokter Van Renterghem niet mogen vergeten, hij heeft veel betekend voor de gezondheidszorg. Hij werd geboren in Goes en vestigde zich ruim 140 jaar geleden in Heinkenszand als huisarts, toen noemden ze dat 'arts ten plattenlande'. Na vier jaar verhuisde hij naar Goes en werkte daar zes jaar als huisarts. Vanaf dat moment wordt het verhaal echt bijzonder. Deze arts ontdekte dat de geest invloed kan hebben op de gezondheid van het lichaam. Dat was voor die tijd revolutionair. Hij ging in de leer bij dokter Liébeault in het Franse Nancy, deze man werd gezien als de grondlegger van de hypnose als therapie. Dokter van Renterghem paste het geleerde toe in zijn Goese praktijk en behaalde verbluffende resultaten. Uiteindelijk is hij uitgegroeid tot een man van aanzien in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg. Hij vestigde zich in Amsterdam en was de eerste die het woord 'psychotherapie' gebruikte. Hij had contacten met Freud en Jung, schreef boeken over psychoanalyse en toch kent bijna niemand hem. Dat heeft me ertoe aangezet om dit verhaal te schrijven. Het is geen saaie, wetenschappelijke bundel geworden, maar een boeiend verhaal. Dokter van Renterghem vertelt over de patiëntenbezoeken in Heinkenszand en Goes, daardoor krijg je ook een beeld van de gezondheidszorg in die tijd, hoe primitief het was. De verhalen zijn boeiend, ontroerend en soms ook heel grappig. Ik denk en hoop dat de lezer er blij mee zal zijn."

PRESENTATIE 

GOES - De boekpresentatie begint op 18 september om 19.30 uur bij Boekhandel De Koperen Tuin in Goes, met een wandeling via de Kleine Kade 35 naar de Grote Markt, waar Van Renterghem enkele malen over schrijft. De wandeling duurt ongeveer 40 minuten. Eenmaal terug in de boekhandel volgt er een proost op het nieuwe boek. Aanmelden via bouman@cossee.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden