Open azc dag

Op zaterdag 28 september  van 13.00 tot 16.00 uur is de Open azc dag. Veel asielzoekerscentra openen hun deuren voor het publiek om een indruk te geven van het dagelijks leven op een azc. De Open azc dag is een initiatief van het COA, het ministerie van Justitie & Veiligheid en VluchtelingenWerk Nederland. De landelijke open dag wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd, veertig locaties nemen deel. Vorig jaar trok de Open azc dag ruim 19.000 bezoekers.

Met het openstellen van de deuren van azc's willen de organisaties vluchtelingen en asielzoekers een gezicht geven en bezoekers uitnodigen met hen in gesprek te gaan. Er zijn rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten. Organisaties vertellen meer over hun werkzaamheden op een opvanglocatie; de toelating, registratie, opvang en de begeleiding van asielzoekers naar een woning in Nederland of terug naar het land van herkomst.

De organisaties staan dit jaar stil bij hun jubilea. Samen met de IND bestaat het COA 25 jaar en behartigt VluchtelingenWerk Nederland al 40 jaar de belangen van asielzoekers en vluchtelingen.

De Open azc dag vindt plaats op Nationale Burendag. De organisaties willen hiermee benadrukken dat asielzoekers en vluchtelingen buren zijn van ons allemaal. Het Oranjefonds organiseert Nationale Burendag omdat buurten leuker, veiliger en socialer worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Het COA, ministerie van Justitie& Veiligheid en VluchtelingenWerk Nederland sluiten zich hier van harte bij aan.

Deelnemende locatie in Zeeland

Er nemen ongeveer veertig locaties deel aan de Open azc dag. In Zeeland opent het azc in Middelburg de deuren. Op www.openazc.nl staat een overzicht van alle activiteiten die op de azc's georgansieerd worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden