Safa, Intissar, Joost, Baraa, Ayhan en Soufian staan bij de gereedschapskoffer, samen met Repair Café vrijwilligers Peter en Kees.   Foto: Theo Rietveld
Safa, Intissar, Joost, Baraa, Ayhan en Soufian staan bij de gereedschapskoffer, samen met Repair Café vrijwilligers Peter en Kees. Foto: Theo Rietveld (Foto: )

Zo leren kinderen de wereld van professionals

IMC Basis bereidt kinderen van groep 7/8 voor op wat bij hen past en waarin ze zich verder kunnen ontwikkelen. Met lessen van gastdocenten/professionals wordt hun blikveld verruimd, krijgen ze praktijklessen op school en maken ze excursies naar bedrijven. Of, zoals Willemien zegt: "De wereld van kinderen wordt groter."

door Theo Rietveld

Vlissingen - De Ravensteinschool in Vlissingen is de enige school in Zeeland die gedurende twee jaar kinderen kennis laat maken met vakgebieden zoals journalistiek, wetenschap, recht, geneeskunde, politiek en duurzaamheid. Hoe dan? Met hulp van het lesprogramma IMC Basis en coördinator Willemien Treurniet.

Op een donderdagmiddag spreek ik Willemien in de teamkamer van de Ravensteinschool. Zojuist is de derde les gegeven over het thema 'Duurzaamheid': acht vrijwilligers van de Stichting Repair Café vertellen over hun vrijwilligerswerk. Ze vragen de kinderen wat er gebeurt als er bij hun thuis iets stuk gaat. Daarna mogen de kinderen een koffiezetapparaat uit elkaar halen en een waterkoker. De tweede les 's middags is meer een doe-les in groepjes. Ze hebben allemaal van thuis iets mogen meenemen om te repareren. Repair Café heeft fietsonderdelen meegenomen: bel, ketting, ventiel of binnenband. Na afloop vertellen ze wat ze ervan vonden.

De kinderen mogen ook de koffers met gereedschap bekijken en uitproberen. Soufian (12): "Ik ga thuis verder om dingen uit elkaar te halen en te repareren." Klasgenootjes Ayhan (12) en Baraa (12) knikken instemmend. Joost (11): "Zo leer je dat je niet alles meteen moet weggooien als het kapot is." Safa (10) en Intissar (10) kijken geboeid toe hoe projectleider Peter en zijn Repair Café collega de koffer met gereedschap demonstreren. De vrijwilligersorganisatie gaat verder na deze vier lessen. Tijdens de maandelijkse Repair Café donderdag- en zaterdagen zullen de kinderen als Kinder Repair Kids aan het werk gaan.

www.imcbasis.nl en www.deravenstein.nl

Meer berichten