Samenstellers Jos Boot en Rogier Koppejan
Samenstellers Jos Boot en Rogier Koppejan (Foto: Samenstellers van het fotoboek Rogier Koppejan en Jos Boot Foto: Comité Bevrijding Zoutelande )

WOII-slachtoffers Zoutelande in beeld

Op zaterdag 2 november is het 75 jaar geleden dat Zoutelande werd bevrijd. Die avond zal Christelijke muziekvereniging Luctor et Emergo een bevrijdingsconcert geven.

Bij de uitgang is een collecte, die voor de helft bestemd is voor het bevrijdingscomité Zoutelande, als bijdrage voor het fotoboek "Wie waren zij"? , dat door hen wordt uitgegeven. Het comité waarvan Rogier Koppejan en Jos Roest deel uitmaken hebben zich ingespannen om de 30 burgerslachtoffers die vielen in WOII in Zoutelande een 'gezicht' te geven. Volgens de samenstellers een heidens karwei dat evenwel goed uitpakte. Koppejan: "Van 29 slachtoffers hebben wij een foto kunnen traceren. Alleen van één slachtoffertje, een zevenjarig kind, hebben wij geen beeltenis kunnen vinden." (Voor)onderzoek en contacten met familieleden en speuren in overlijdensadvertenties en archieven waren nodig om het boek te kunnen maken. Koppejan: "We hebben niet alleen de slachtoffers willen gedenken die in Zoutelande zijn gesneuveld. Maar ook bijvoorbeeld twee meisjes die in het naburige Biggekerke op 17 september 1944 zijn omgekomen." Het boekwerkje heeft een oplage van 200 exemplaren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden