Freja de Mooij voert haar elf jaar oude hond wat druifjes. Uit eigen tuin, die ze ook nog bijhoudt. Foto: Conny den Heijer
Freja de Mooij voert haar elf jaar oude hond wat druifjes. Uit eigen tuin, die ze ook nog bijhoudt. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Altijd bezig met en voor kinderen

Conny den Heijer

Ruim 35 jaar pleegouders geweest

Ze was ooit de eerste vrouwelijke agente bij de gemeentepolitie in Helmond. Bij de Rijkspolitie in Zeeland werd ze assistente jeugdzaken en kreeg ze te maken met onder andere de Raad van de Kinderbescherming. Zo rolde ze in de pleegouderwereld en is ze met haar man ruim 35 jaar pleegouder geweest.

Oost-Souburg - Freja de Mooij moet er nog aan wennen. Ze is nog maar net een paar weken 70 jaar. "Wel een mijlpaal hoor, het klinkt gelijk een stuk ouder dan 69." zegt ze lachend. Ze neemt me mee naar binnen en daar valt gelijk op dat haar woonkamer kindvriendelijk is ingericht, getuige de dozen met speelgoed die er staan. "Ja, we passen op onze kleinkinderen dus dat hoort erbij."

Haar hele leven is ze met kinderen bezig geweest. "We zijn ruim 35 jaar pleegouders geweest en nu ben ik secretaris voor Pleegouder Support Zeeland. Het is zó nodig voor die kinderen en er is zo'n gebrek aan pleegouders. Natuurlijk was het soms hectisch met een stelletje pubers over de vloer. We hebben er van genoten." Freja houdt zich nu bezig met de nazorg voor het dierenasiel. "Het leek me leuk om me nu eens met dieren bezig te houden. Ik bezoek mensen die een dier hebben meegenomen uit het asiel om te kijken of alles volgens verwachting verloopt. Dat doe ik wandelend als het kan, dat houdt me lekker in beweging. En anders ga ik op de fiets." Vijf jaar geleden werd bij Freja diabetes type 2 ontdekt. "Ik kwam voor iets heel anders bij de dokter dus dit kwam als een volslagen verrassing. Mijn leef- en eetpatroon heb ik hier op aangepast, het was schrikken en wennen. Gelukkig voel ik me goed, eet weinig tot geen vlees meer en juist veel groente. Roken en drinken doe ik niet dus ja, of dat allemaal bijdraagt aan de vitaliteit... Ik weet wel dat bezig blijven me jong houdt. Bezig met de kleinkinderen, wandelen, de hond uitlaten, het werk voor het dierenasiel. Ik heb genoeg te doen." We zijn nog niet uitgepraat of de telefoon gaat. Freja's zus, met de vraag wanneer ze weer eens naar de film gaan. Even de agenda trekken.

 

 

 

 

 

Meer berichten