Veertig jaar lang oliebollen verkopen


V.l.n.r. Vader Roels, dochter Marie-José en wethouder Johan Aalberts voor de kraam.  FOTO: Theo Rietveld
V.l.n.r. Vader Roels, dochter Marie-José en wethouder Johan Aalberts voor de kraam. FOTO: Theo Rietveld (Foto: )

Veertig jaar lang oliebollen verkopen

Wethouder Johan Aalberts kwam afgelopen donderdagmiddag met een bloemetje naar de oliebollenkraam van Marie-José Roels. De kraam staat dit jaar precies veertig jaar in de stad. Aanleiding om met vader en dochter Roels te praten.

door Theo Rietveld

Middelburg - Marie-José: "Ik was vanmorgen best zenuwachtig. Ik moest terugdenken aan de dag dat de kraam 25 jaar in Middelburg stond." Op die dag, 2 november 2004, brandde de oliebollenkraam aan Plein 1940 helemaal uit. Oorzaak: een defect aan de thermostaat.

Verhuizen

De kraam is versierd met onder andere een lint met het getal 'veertig'. Onder het genot van een warme oliebol met poedersuiker volgen de verhalen elkaar op. Vader Roels: "Ik ben in 1979 begonnen tegenover Trefcenter, waar nu de Albert Heijn zit. Ik moest weg omdat de supermarkt derving van inkomsten had. Toen ben ik naar de Pottenmarkt verhuisd, tegenover De Herberg. Om nog meer klanten te trekken staat de kar nu op Plein1940. Hij is inmiddels wel twee keer verplaatst. Nu staat hij best, denk ik."

De familie Roels uit Bergen op Zoom is een echte kermisfamilie. Tien maanden met attracties op Nederlandse kermissen en de laatste twee maanden van het jaar met een oliebollenkraam. Dochter Marie-José heeft de kraam inmiddels overgenomen. Ze vertelt over de periode dat haar dochters tijdelijk op een Middelburgse basisschool zaten. "Ik kon de caravan op het erf van een klant zetten." De rest van het jaar was er de kermisschool.

Vrijheid

Marie-José werkt vanaf haar twaalfde in de kraam die toen nog van haar ouders was. "Toen ik op de middelbare school zat, wilde ik studeren. Mijn ouders vonden het prima, maar na twee maanden ben ik gestopt en koos voor vrijheid. Naast de oliebollenkraam heb ik ook nog een suikerspin- en friteskraam. Daarmee ga ik tien maanden langs kermissen overal in het land. Het is zwaar werk, maar je krijgt er vrijheid en dankbaarheid van de klanten voor terug. Mijn dochter heeft inmiddels ook al een eigen kraam en staat nu bij de Jaarbeurs in Utrecht."

Vader Roels vertelt over hoe zijn vader en grootvader met attracties op de kermis stonden. Toen ik de botsauto's overnam, dacht ik gauw bij mezelf dat ik het voor mekaar zou krijgen om op mijn veertigste met pensioen te gaan. Nou, dat is niet gelukt. De kermisfamilies vroeger waren tamelijk gesloten. Nu trouwen veel dochters met burgers en verwatert de gemeenschap. Afgelopen voorjaar hebben mijn beide dochters mijn mini-kar met autootjes verkocht. Ik ben nu 77 en heb genoeg in mijn huis in Bergen op Zoom te doen.

Marie-José heeft vriendinnen meegenomen om te helpen. Dan heeft ze tijd om met klanten herinneringen op te halen. Tegen de wethouder zegt ze als hij weggaat: "Vindt u het goed dat ik het bloemetje aan mijn moeder geef?"
Hij knikt en loopt weg met zijn oliebol.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden