Bijna drieduizend kinderen bezoeken dit jaar het Zeeuws maritiem muZEEum
Bijna drieduizend kinderen bezoeken dit jaar het Zeeuws maritiem muZEEum (Foto: Lex de Meester)

Op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding?

Je hebt je halve leven voor de klas gestaan. Nu zit je thuis. Je bent met pensioen. Het is stil. Je mist de kinderen, het vertellen en het nadenken over een nog betere manier om de kinderen ademloos te laten luisteren. Kom dan eens praten bij het Zeeuws maritiem muZEEum. Het educatieve team is op zoek naar mensen zoals jij.

Drieduizend leerlingen

Het aantal schoolkinderen dat het muZEEum bezoekt is de laatste jaren sterk gestegen. Dat is vooral te danken aan het enthousiaste educatieve team van professionele kindergidsen. Enthousiast, maar niet onvermoeibaar. Per persoon zijn ze iedere week ongeveer vier uur in touw. Tien keer per jaar overlegt het team – nu drie mannen en vier vrouwen – met elkaar over de komende rondleidingen en het ontwikkelen van educatieve middelen. Het aanbod is breed: zestien verschillende rondleidingen of stadswandelingen, vanaf groep een tot en met de eindexamenklassen van het voortgezet onderwijs en ook klassen van het beroepsonderwijs. Dit jaar zullen bijna drieduizend kinderen door het team worden geïnspireerd.

Onderzoeken leren

In het Zeeuws maritiem muZEEum vinden ze het belangrijk dat bezoekers zelf op onderzoek gaan, zichzelf vragen stellen. Daarom gebruiken de educatieve gidsen de EBL-methode: Enquiry Based Learning, onderzoekend leren. Daarbij stellen de gidsen vooral vragen en leren ze de kinderen kijken. Natuurlijk vertellen de gidsen ook verhalen, het liefst spannende. Verhalen die raken omdat ze persoonlijk zijn en waargebeurd. Bij de rondleidingen worden zoveel mogelijk alle zintuigen geprikkeld. Niet alleen de ogen en de oren, maar ook de neus (specerijen, hout) en de tastzin. Spreekt het je aan? Neem contact op met het muZEEum: administratie@muzeeum.nl.

Andere functies

Geen ervaring in het begeleiden van groepen kinderen, maar spreekt je een vrijwilligersfunctie in het muZEEum je wel aan? Dan zijn er ook andere zaken om op te pakken in het muZEEum.

Als sleutelhouder ben je verantwoordelijk voor een goede gang van zaken in het museum. Je zorgt samen met je team dat alles goed verloopt en dat de bezoekers tevreden zijn. Bij een calamiteit treed je sturend op. Je bent gemiddeld acht uur per week beschikbaar en draait maandelijks een dienst in het weekend.

Baliemedewerker: je bent het gastvrije en representatieve eerste 'aanspreekpunt' voor onze gasten. Je verkoopt entreebewijzen en artikelen uit de museumwinkel. Daarnaast geef je kort uitleg over onze presentatie en het gebouw. Als baliemedewerker neem je ook de telefoon aan.

Collectiemedewerker: samen met je collega's inventariseer je objecten in beheer van het muZEEum. Digitalisering van de collectie maakt hier een groot onderdeel van uit. Het is secuur en precies werk.

Beste vrijwilligersorganisatie

Het Zeeuws maritiem muZEEum is een heel waardevolle toevoeging aan het culturele klimaat in Vlissingen. Maar ook dit instituut kan niet zonder vrijwilligers. Zij zijn van onschatbare waarde. Het muZEEum doet zijn best ook goed voor de vrijwilligers te zorgen. Het muZEEum is daarom in 2018 uitgeroepen tot beste vrijwilligersorganisatie van Vlissingen. Aarzel niet langer en neem contact op: info@muzeeum.nl of bel 0118 412498.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden