Respect geven en ontvangen in de Week van Respect. Het kan al met een bloemetje. Foto: Pixabay
Respect geven en ontvangen in de Week van Respect. Het kan al met een bloemetje. Foto: Pixabay (Foto: Pixabay)

Voor wie heb jij veel respect?

Afgelopen week was het de 'Week van Respect'. Respect voor elkaar, jezelf en de omgeving waarin je leeft. Op veel scholen werd er tijdens gastlessen aandacht aan besteed. Respect zit hem in het accepteren van elkaar, het zorgen voor elkaar en in het herinneren. Respect maakt dat je je gewaardeerd voelt.

door Conny den Heijer

Oost-Souburg - In het woordenboek wordt respect wel met 15 verschillende termen uitgelegd. Ontzag, eerbied, waardering en hoogachting zijn er een paar van. Wij gingen de straat op en stelde de hamvraag: Voor wie heb jij veel respect en waarom?

Collega's

Peter, werkzaam in de zorg: "Ik heb respect voor collega's die in de zorg werken en blijven werken. Ondanks de hoge werkdruk, het ziekteverzuim en de hoge uitstroom van goed personeel. Dit gaat ten koste van de cliënten, bewoners en zieken die dagelijks goede zorg verdienen. Ook respect dat je als oudere het geduld op kan brengen om dagelijks weer een ander aan je bed te krijgen als vervanger voor het vaste personeel."
Mia zit thuis met een gebroken schouder nadat ze struikelde en verkeerd terecht kwam. "Ik respecteer het dat mijn vriend al drie maanden voor me kookt. En dat doet hij zo goed dat me al geadviseerd is om mijn arm nog maar een poosje stijf te houden. Dat zegt genoeg."
Henk, onlangs gepensioneerd, loopt net met zijn kat naar binnen bij de dierenarts als ik hem aanspreek. "Respect? Ik respecteer mijn krantenbezorger die twee wijken heeft. Om 04.30 uur 's ochtends begint hij en daarna gaat hij naar zijn werk omdat hij het anders financieel niet redt. Dat is doorzetten en niet bij de pakken neer gaan zitten of je hand op houden."

Begripvol en zorgzaam

Maarten heeft een schoonoma van 96 jaar. Hij bewondert de mensen die bij haar over de vloer komen om te zorgen dat ze zelfstandig kan blijven wonen. "Zij maken het mogelijk dat dat allemaal nog kan. Ze zijn begripvol en zorgzaam. Letten er op dat ze haar pilletjes allemaal op tijd weg knabbelt en maken eens per week haar huisje schoon."
Jos heeft veel bewondering voor werkende moeders. "Mijn vader zat op de grote vaart, was lang van huis. Mijn moeder zat 25 jaar in het onderwijs. Een goede balans vinden tussen buitenshuis werken en de zorgtaken thuis, dat is knap. Vroeger werd het bijzonder gevonden dat je moeder werkte. Tegenwoordig is dat normaal. Maar je moet de taken verder wel samen doen."

Ingrid, wiens zoon Jasper een half jaar geleden overleed, heeft respect voor zijn manier van afscheid nemen van het leven. "Jasper heeft na een ernstige ziekte gekozen voor euthanasie. Hij was net 33 geworden. Door zijn keuze om voor euthanasie te kiezen, hield hij de regie over zijn eigen leven. Daar hebben wij erg veel respect voor. Hij was een dappere, sterke strijder. Dat bewonderden we enorm in hem. Ondanks het grote gemis blijft hij altijd bij ons. In ons hart: Liefde voor Altijd."

 

 

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden