Foto:

Johan Sinke schrijft zijn zesde boek

Tien jaar geleden verscheen het eerste boek van Middelburger Johan Sinke (1940), 'Dolend in de tijd'. Twee jaar geleden zijn vijfde, 'De gekwetste clown'. En dit jaar zijn nieuwste roman: 'Bevroren water'. Volgend jaar wordt hij 80 jaar. Zullen er nog meer publicaties volgen?

door Theo Rietveld 

middelburg - Twee jaar geleden begon hij met het schrijven aan 'Bevroren water'. Sinke neemt ons mee naar het Kastanjeplein, een fictief plein ergens in een stadje in de provincie. Eén voor één worden de personages met hun karakteristieke namen voorgesteld. De rode draad van het verhaal is kleine Wimpy, een jongetje met het Syndroom van Down. Hij wil graag bellen blazen en mag van de andere kinderen niet meedoen.

Onmacht en overspel

Sinke vertelt verhalen die kleinburgerlijkheid, onmacht, overspel, jaloezie en liefde aan de kaak stellen. Soms in een thrillerachtige stijl, soms in een stijl van een journalist of observator. Hij maakt het zichzelf niet makkelijk; verschillende verhaallijnen weeft hij door elkaar om uiteindelijk aan het einde van het boek de lezer uit te leggen hoe het zijn personages is vergaan.

Zijn schrijverstalent zat er al vroeg in. Hij richtte een schoolkrant op en een Jazzclub. Ooit was hij verslaggever bij de krant en nam hij allerlei kantoorbaantjes aan.

Rode draad

Jazzmuziek bleef een rode draad in zijn leven, zijn sporen in de regio als muzikant heeft hij zeker verdiend. Lange tijd werkte hij als fotograaf; bij de gemeente Middelburg en trad hij in dienst van het energiebedrijf Delta, de voormalige PZEM. Sinke maakte audiovisuele producties, bruidsreportages en films in opdracht. Sinds lange tijd bewerkt hij foto's op zijn computer tot kunstwerken. Hij exposeert nog regelmatig.

Na zijn pensioen maakte hij radioprogramma's voor de lokale omroep CoolFM: het jazzprogramma 'JazZeeland', een programma over jazzbeoefening en beleving in de provincie Zeeland met gasten uit binnen- en buitenland en 'Dolend in de tijd', een programma dat komisch, ernstig, actueel, poëtisch, maar vooral satirisch kon zijn.

Schrijversbloed

Het boek 'Dolend in de tijd' kwam in 2009 uit bij uitgeverij Zinderend in Bergen op Zoom. In het boek zijn verhalen, verzen en foto's opgenomen. Zijn schrijversbloed begon te stromen: 'Apen met hoeden' (2012) gaat over een jongen met een trauma. 'Dansen met de bruid' (2014) vertelt over het leven van Paul van Velzen die zich afvraagt wat hij zijn vrouw heeft aangedaan. 'Een taart in het prikkeldraad' speelt in Middelburg, is deels historisch en de 'Gekwetste clown' (2017) speelt zich af in Vlissingen. En nu 'Bevroren water', over een bonte stoet mensen met elk een eigen verhaal. Komen er nog meer boeken? "Wie weet", zegt Sinke geheimzinnig.

Meer informatie op         www.johansinke.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden