Cursusleider J. de Wit
Cursusleider J. de Wit (Foto: J. de Wit)

Baanbrekende Vrouwen voor Mensenrechten in Europa

Het Humanistisch Verbond in Zeeland geeft op zaterdag 7 december een dagcursus over mensenrechten.

Het idee van de mensenrechten gaat terug op de tijd van de Verlichting en in het bijzonder op die van de Franse Revolutie. Echter, waar gesproken werd over mensenrechten, werd eigenlijk vooral gesproken over mannenrechten. Al tijdens de Franse Revolutie waren er twee vrouwen die openlijk stelling namen tegen de eenzijdige gerichtheid. Dit waren de Franse Olympe de Gouges en de Engelse Mary Wollstonecraft:

Marie-Olympe de Gouges (1748-1793) was een Française van eenvoudige komaf, die zich na het vroege overlijden van haar man in Parijs vestigde en een literaire en politieke carrière begon. Ze werd beroemd door haar geschrift Déclaration des droits de la femme en de la citoyenne uit 1791, waarin ze de onvolkomenheden van de beroemde Franse mensenrechtendeclaratie uit 1789 vanuit het oogpunt van vrouwen aan de orde stelde. Ze stierf in 1793 onder de guillotine vanwege haar onafhankelijke opvattingen.
Mary Wollstonecraft (1759-1797) was afkomstig uit de Engelse burgerij en vestigde zich op jonge leeftijd als zelfstandig onderwijzers, redactrice en schrijfster. Evenals Olympe de Gouges schreef zij een pleidooi voor vrouwenrechten: A Vindication of the Rights of Woman (1792).

Aanmelden bij hv-in-zeeland@zeelandnet.nl, voor 25 november. Kosten voor leden 20 euro, voor niet-leden 25 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden