Een eerder evenement van YESC in het oude stadhuis van Middelburg trok veel bezoekers.
Een eerder evenement van YESC in het oude stadhuis van Middelburg trok veel bezoekers. (Foto: Wilbert den Besten)

Groot aantal inzendingen prijsvraag Young Energy Society Challenge (YESC)

Hoe versnellen we de energietransitie in Zeeland? – de prijsvraag bedacht door het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen ter ere van zijn 250-jarig bestaan, heeft een enorm aantal deelnemers opgeleverd. Op 15 november om 23.59 uur sloot de inzendingstermijn. Ruim 450 Zeeuwse jongeren – van basisschoolscholier tot student – hebben meegedaan en samen of individueel een oplossing ingestuurd. In totaal zijn er 120 oplossingen ingestuurd.

Vanuit heel Zeeland ontving YESC oplossingen: basisscholen, middelbare scholen, MBO, HBO en WO, iedereen deed mee. YESC vroeg de deelnemers om met creatieve oplossingen te komen voor de overstap naar duurzame energie in Zeeland. In de genootschapstraditie van breed kijken, vrijdenken en probleemoplossend werken. Een vakjury buigt zich de aankomende weken over de oplossingen. Het publiek kan vanaf 2 december via de website van Omroep Zeeland stemmen voor de Omroep Zeeland Publieksprijs.

Prijsuitreiking

De jury maakt de winnaars van diverse (geld)prijzen bekend tijdens de prijsuitreiking op 12 december, waar alle deelnemers aan de prijsvraag voor zijn uitgenodigd. De prijsuitreiking vindt plaats in de Stadsschouwburg van Middelburg. Op diezelfde datum organiseert YESC overdag een besloten Summit in het Oude Stadhuis. Tijdens dit evenement ontmoeten deelnemers aan de prijsvraag uit het hoger onderwijs de top van het Zeeuwse bedrijfsleven om hun oplossingen te pitchen. Een aantal bekende sprekers inspireert de aanwezigen met lezingen over de energietransitie.


New Energy – PEER
De Zeeuwse band PEER is ambassadeur van YESC en schreef speciaal een nieuw nummer over de energietransitie. De bandleden zetten zich graag in om zo het klimaat te beschermen. Het nummer, genaamd New Energy, is te beluisteren via de website van YESC: www.yesc.nl


Young Energy Society Challenge (YESC)
De YESC is de prijsvraag van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen die jongeren oproept mee te denken over de energietransitie. De Stichting Zeeuwse Publieke Belangen maakt de prijsvraag financieel mogelijk. Sinds de start van YESC in augustus is een Zeeuws-brede campagne uitgerold richting jongeren van alle leeftijden. Door o.a. innovatief lesmateriaal voor primair, voortgezet en 17+ onderwijs, diverse evenementen zoals workshops, lezingen en gastlessen voor het onderwijs, een programma op Omroep Zeeland en een sterke onlinecampagne, heeft YESC het gevoel van urgentie rondom de energietransitie versterkt en het bewustzijn vergroot. Het thema ‘energietransitie’ leeft meer dan ooit tevoren!

Meer berichten