Cees Vermeule naast enkele van zijn jukeboxen in Herenstraat 5 in Middelburg.   Foto: Theo Rietveld
Cees Vermeule naast enkele van zijn jukeboxen in Herenstraat 5 in Middelburg. Foto: Theo Rietveld (Foto: )

Liefhebbers vergapen zich aan jukeboxen van Cees Vermeule

Cees Vermeule uit Nieuw- en Sint Joosland is een echte verzamelaar. Zijn eerste jukebox kocht hij als 19-jarige in Middelburg. Eenmaal thuisgekomen met het apparaat hield het ding het niet langer uit dan een paar singletjes. Er zat dus niets anders op dan de jukebox uit elkaar te halen. Sinds die tijd, nu meer dan vijftig jaar geleden, heeft Vermeule meerdere jukeboxen in zijn huis staan.

door Theo Rietveld 

Middelburg - Twintig jaar gelden trok hij met een autohandelaar door Amerika en kocht veertig jukeboxen op verschillende beurzen. In een container liet hij ze naar zijn huis komen. Van dit aantal heeft hij er een stuk of acht, gerestaureerd en speelklaar, nog in bezit. De rest heeft hij verkocht en van de opbrengst restaureerde hij zijn mooiste exemplaren.

Autotron

Jarenlang stond hij op de jukeboxbeurs in het Autotron in Rosmalen. Sinds zaterdag 23 november is een deel van zijn collectie te zien in de Herenstraat 5 in Middelburg. Topstuk is een 78-toeren Wurlitzer jukebox uit 1946. "Twintig platen waarvan je één kant kunt selecteren." Cees demonstreert het prachtige meubelstuk in bruin met opvallende lamppanelen. Eerst opwarmen, toets indrukken voor selectie en dan wordt de geselecteerde plaat uit de stapel van twintig omhooggetild om vervolgens met een ijzeren naald te worden afgespeeld. Het geluid is regelbaar en duidelijk anders dan een digitaal apparaat. "Het belangrijkste is dat de jukebox moet spelen." Cees heeft een zevental jukeboxen in de tijdelijke expositieruimte in de Herenstraat staan. "Als het niet druk is werk ik aan de restauratie van de AMI jukebox. Naast jukeboxen zijn er ook een tweetal gokkasten te zien, een paar tafeljukeboxen en zijn eerste Kreidler/Florett brommer. Cees: "Samen met mijn vader gekocht en met vetkuif een paar jaar op gereden en toen mijn eerste auto gekocht."

Boven verwachting

De aanloop is boven verwachting. Iedereen is welkom en op verzoek draait Cees één van jouw favorieten. Een gastenboek ligt op tafel voor enig commentaar. Soms vraagt iemand wat aan Cees. Hij krijgt dan een heel verhaal te horen en als kers op de taart mag hij een nummer uitkiezen op een Ami-jukebox uit 1959. Het wordt Telstar van The Tornadoes, tijdloze muziek. Ik vraag me af of het nummer in de Top 2000 staat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden