Staand v.l.n.r.: Jet, Jan, Ton, Krish, Anton, Henk en Ben. Zittend: Benjamin, Bert en Niels. FOTO: Theo Rietveld
Staand v.l.n.r.: Jet, Jan, Ton, Krish, Anton, Henk en Ben. Zittend: Benjamin, Bert en Niels. FOTO: Theo Rietveld (Foto: )

Klussers klussen bij klussenservice

Twee jaar geleden vierde de Stichting Hart voor de Zorg Walcheren haar vijfjarig bestaan. De Klussenservice is een onderdeel daarvan. Zo verrichtten vrijwilligers vorige maand hun vijfhonderdste klus bij een klant in Middelburg. Waarom is deze dienst in het leven geroepen?

door Theo Rietveld 

MIDDELBURG  - Stichting Hart voor de Zorg Walcheren (SHZW) is een unieke schakel voor cliënten uit de zorg. Ze werkt vraag- en aanbodgericht voor hen die niet in staat zijn klussen in huis en in de tuin zelfstandig te doen. Om in aanmerking te komen, moet wel aan enkele voorwaarden worden voldaan. Medewerkers uit de zorg melden een klus aan bij de coördinator van SHZW, Anita Aerts. SHWZ vraagt 5 euro per uur per klusser. Naast de Klussenservice voor de SHZW biedt ze ook andere activiteiten aan. Bijvoorbeeld een dagje dierentuin, een verwendag of een bootreis. Eind november organiseerde de Stichting een Pietenactie voor de kinderen en in december staat een kerstlunch voor cliënten uit de zorg op het programma. In januari organiseert SHZW samen met de Lions club Walcheren een promenadeconcert voor zorgcliënten in de Zeeuwse Concertzaal.

Klus vijfhonderd

De vijfhonderdste klus is bij een mevrouw in Middelburg-Noord. Klussers Jet en Jan hebben deze klus gedaan. Jet: "Dat het de vijfhonderdste klus is, maakt mij niet zoveel uit. Je krijgt zoveel waardering als het werk af is. Jan vult aan: "De mensen zijn zo dankbaar als je komt. Vaak hebben deze mensen ook behoefte aan een praatje. "

Klusteam

Het team van de Klussenservice bestaat nu uit tien personen. Anita: "We zijn begonnen met twee klussers, maar momenteel hebben we veel behoefte aan nieuwe tuinklussers. Ook blijven we zoeken naar fondsen en sponsoren voor andere activiteiten van SHZW. " De klussers helpen thuiszorgklanten die geen financiële middelen of geen netwerk van mantelzorgers hebben om klussen uit te voeren. De zorgkosten blijven stijgen en er wordt van ouderen verwacht dat ze steeds langer thuis wonen. Hun onderhoudsgevoelige huis is vaak niet levensbestendig te maken. Ouderen hebben vaak een tuin die ze niet meer kunnen bijhouden". Anita signaleert een toename van het aantal aanvragen.

Woongoed

Daarnaast is de Klussenservice ingegaan op de vraag van woningcorporatie Woongoed in Middelburg. De organisatie viert dit jaar haar honderdjarig bestaan en wil als dank, na een zorgvuldige selectie, honderd huurders verrassen, met een gratis klus, waarvan vijftig door de Klussenservice. We konden hier samenwerken omdat we een gezamenlijke doelgroep hadden en geen gemeenschappelijk doel namelijk cliënten zolang mogelijk met plezier de mogelijkheid bieden zelfstandig te blijven wonen. Anita heeft nog veel plannen met de Stichting Hart voor de Zorg Walcheren. "Zonder deze kanjers van klussers zou de klussenservice niet bestaan. "

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden