FOTO: In the Picture Fotografie
FOTO: In the Picture Fotografie

Iedereen in Zeeland moet kinderboeken laten zwerven

Vandaag, woensdag 11 december, hebben de commissaris van de Koning Han Polman en de kinderen van Archipelschool De Leeuwenburch in het kader van de Kinderzwerfboek Provincie Estafette vele kinderboeken laten zwerven.

De heer Polman vindt dat alle kinderen leuke boeken moeten kunnen lezen. Hij riep vandaag iedereen in zijn provincie op om ook in de kast te kijken en kinderboeken te laten zwerven. "Het mooie van lezen, is dat het op heel veel manieren heel leuk kan zijn. Omdat het boek je iets leert bijvoorbeeld, omdat het je laat lachen of juist omdat je er een beetje verdrietig van wordt. Vaak doen boeken je ergens over nadenken en soms kun je jezelf er helemaal in verliezen. En heel soms doet een boek dat allemaal tegelijk", aldus de heer Polman.

Nog steeds verlaat meer dan 10% van de kinderen de basisschool met een taalachterstand. Eén van de oorzaken van een taalachterstand bij kinderen is dat ze onvoldoende lezen. In Nederland wonen zo'n 250.000 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar die thuis te weinig leesboeken hebben. Leeskilometers maken is ontzettend belangrijk. Kinderen die 15 minuten lezen per dag, lezen 1.146.000 woorden per jaar. Boeken lezen zorgt voor een grotere woordenschat en stimuleert tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Wat de kans op een goede toekomst aanzienlijk vergroot. Eerder dit jaar ontving Kinderzwerfboek daarom een bijdrage van de VriendenLoterij zodat meer kinderen leuke boeken kunnen lezen.

Kinderzwerfboek Provincie Estafette

Kinderzwerfboek, onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp, is in april 2019 de Provincie Estafette gestart in Drenthe. Gedurende twee jaar bezoekt Kinderzwerfboek alle provincies. De commissaris van de Koning roept iedereen in de provincie op om boeken uit zwerven te sturen. De heer Polman heeft vandaag het spreekwoordelijke "stokje/boekje" overgedragen aan zijn collega in Friesland, de commissaris van de Koning Arno Brok.

Oproep: laat ook boeken zwerven!

Doe mee en laat je kinderboeken zwerven op een zelfgekozen plek of in een van de 127 KinderzwerfboekStations in de provincie Zeeland. Deze vind je bij o.a. scholen, buurthuizen, kinderenboerderijen en speeltuinen. Je kan hier een leuk boek uitzoeken om zelf te lezen. Ook kan je hier jouw gelezen boeken brengen zodat een ander kind ze kan lezen. Plak dan eerst een zwerfsticker op de boeken. Kijk voor het aanvragen van stickers of het zoeken van een Station op www.kinderzwerfboek.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden