Foto: PR geef me de vijf

Lezing over autisme door experts Geef me de vijf

MIDDELBURG -  Op 16 januari komt Geef me de 5 met een nieuwe lezing naar Schouwburg Middelburg. In deze lezing – 'Punthoofden bij autisme' – vertellen autisme-experts Colette de Bruin en dr. Fabiënne Naber hoe overprikkeling en een overvol hoofd ontstaan bij mensen met autisme. En vooral gaan de Bruin en Naber in op de vraag hoe je op school, in de zorg, thuis of op andere plekken kunt voorkomen dat de druk zó hoog oploopt, dat die leidt tot een uitbarsting of uit contact gaan.

Zo krijgt degene met autisme weer grip op zijn of haar emoties en ontstaat er rust voor iedereen. Voor mensen met autisme is het een hele kunst om alle informatie die op hen afkomt te verwerken. Lukt dat niet of onvoldoende, dan kan dat leiden tot overmatig piekeren, continu op een onderwerp terugkomen, onrust, frustratie, zich terugtrekken of zelfs woede-uitbarstingen. Dit soort zaken zijn natuurlijk uitermate vervelend voor henzelf én voor hun omgeving.

Brein

De lezing 'Punthoofden bij autisme' zoomt in op wat er gebeurt in het brein en laat zien welke Geef me de 5-technieken je kunt toepassen om een punthoofd en de gevolgen daarvan te voorkomen. Ook leer je wat je kunt doen als het punthoofd al een feit is. Een lezing voor zorg- en onderwijsprofessionals die willen bijblijven in hun vak, maar ook goed te volgen voor ouders.

Grondlegger

Orthopedisch gedragsdeskundige Colette de Bruin is grondlegger van de Geef me de 5-methodiek. Aan de hand van talloze praktijkvoorbeelden legt zij uit hoe iemand met autisme informatie verwerkt, hoe je kunt zien dat de druk oploopt en wat je kunt doen. Met haar inspirerende verhalen en jarenlange ervaring heeft ze al vele opvoeders en professionals op weg geholpen.

Vijf

Dr. Fabiënne Naber is neurofysisch gedragswetenschapper met autisme als specialisatie. In 2017 heeft zij de Geef me de 5-methodiek wetenschappelijk onderbouwd. Als geen ander kan zij haar publiek helder en inzichtelijk uitleggen wat er bij autisme gebeurt in het brein en verklaart zij het gedrag je ziet.

Toegangskaarten zijn te bestellen via de website www.zeelandtheaters.nl.

Meer berichten