Beeldhouwer Lein Kaland werkt aan het beeld van de Heilige Barbara in zijn atelier in Westkapelle.    FOTO: JAN DE JONGE
Beeldhouwer Lein Kaland werkt aan het beeld van de Heilige Barbara in zijn atelier in Westkapelle. FOTO: JAN DE JONGE (Foto: Jan de Jonge)

Beeld H. Barbara terug bij Gasthuiskerk

MIDDELBURG - Vanaf 18 januari staat de Heilige Sint Barbara weer in haar nis tegen de voorgevel van de Gasthuiskerk in de Lange Delft in Middelburg. Lein Kaland maakte het houten beeld met hulp van fijnschilder Fiona Broeders en docent Barre Verkerke. Wat is de geschiedenis van de kerk, het beeld en een tweede beeld, dat van Maria?

 Op een vrijdagmorgen spreek ik af met dominee Bert Renkema en initiatiefnemer voor de plaatsing van een nieuw Barbara beeld en tot voor kort voorzitter van de commissie van beheer, Simon Jongepier. In de Gasthuiskerk zijn dames bezig met schoonmaken. In de ontmoetingsruimte krijg ik het verhaal te horen van de kerk, het Barbara- en Mariabeeld. Renkema: "Mijn voorganger, dominee Hakvoort plaatste vijf jaar geleden een klein kunststof beeldje van de H. Barbara. Het beeld viel op omdat het niet de verhouding had van de nis waarin het stond. De plaatsing gebeurde naar aanleiding van een bezoek aan Antwerpen. Toen volgden historische onderzoeken naar de 'ware' afbeelding van de H. Barbara.

Afstudeerproject

In 2018 werd een restauratie van de gevel en dak van het Gasthuis afgerond. Voor het beeld werden subsidies verkregen van diverse fondsen en uiteindelijk kreeg de Westkappelse kunstenaar Lein Kaland de opdracht om het beeld te maken. BR: "De gelukkige omstandigheid deed zich voor dat Lein op dat moment een afstudeerproject nodig had en dat werd het nieuwe beeld." Jongepier las reacties van mensen op het internet dat het kleine beeld de verkeerde Barbara was. Er volgde een historisch onderzoek naar de 'goede' Barbara. "Van de heiligenbeelden in Middelburg is helemaal niets bekend. Erfgoed Zeeland kon ons niet helpen, totdat ik op de Tefaf, (de grootste kunstbeurs wereldwijd, ThR), de grootste kunsthandelaar in heilige beelden, Bamberg, sprak. Hij stuurde mij later een foto van de goede Barbara. En die afbeelding is gebruikt voor het beeld dat in de nis komt." De huidige voorgevel was oorspronkelijk de muur van het voorportaal. Boven de ingang van de kerkruimte zat de nis met de H. Barbara.

Onderzoek

De juiste kleuren van het beeld zijn met kennis van Barre Verkerke uit 's Heer Arendskerke achterhaald en door fijnschilder Fiona Broeders uit Eindhoven op het houten beeld aangebracht. De H. Barbara is afgebeeld met toren, bijbel en kroon en een kopie van het beeld uit 1490 toen het in de nis (alleen of met meerdere beelden?) werd geplaatst; de toren verwijst naar de kerk waarvan ze beschermheilige is.

Gasthuis

De Gasthuiskerk is gebouwd als kapel van het toenmalige ziekenhuis (gasthuis). Oorspronkelijk was het een katholieke kerk, daarna kerkten er protestanten en sinds 1936 de Christelijk Gereformeerden. In de roodgeverfde voordeur zit nog een klein Maria-beeldje. Simon Jongepier: "Het zou mooi zijn om dit meer zichtbaar te maken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden