Foto: Ab Donker

Veel duinafslag als gevolg van storm Ciara

WALCHEREN - Vanmorgen hebben medewerkers van het waterschap een inspectieronde uitgevoerd langs de Zeeuwse kust. Dit naar aanleiding van de storm Ciara en het hoge water in combinatie met springvloed. Uit de inspectie blijkt dat er voornamelijk langs de Walcherse kust en op de Kop van Schouwen sprake is van duin afslag. De veiligheid van de kust is niet in het geding, want de duinen zijn hierop berekend.

Behalve duinafslag zijn er ook een aantal strandovergangen beschadigd. Het zand dat onder de platen ligt is door het hoge water weggespoeld. Beide overgangen zijn inmiddels afgesloten en zullen op een later tijdstip worden hersteld. Het gaat om de strandovergangen Joosjesland en Kustland, tussen Vlissingen en Westkapelle. Daarnaast is er in Westkapelle, Vlissingen en Zoutelande veel sprake van overlast van op duinpaden gewaaid zand. Ook zijn er ter hoogte van Nolle-Westduin (Vlissingen) twee afritten beschadigd. In Zeeuws-Vlaanderen was er geen sprake schades. Hier zijn vorig jaar zandsuppleties uitgevoerd en er was sprake van aflandige wind.

De combinatie van harde wind en springtij zorgt voor verhoogde waterstanden, ook als nasleep van de storm van afgelopen weekend. Fase 1, staat van paraatheid wil zeggen dat de waterstanden continu gemonitord worden en dijkwachtcommandanten stand-by staan. De dijkbewaking geldt voor heel Zeeland. Bij laag water voert het waterschap inspecties uit op mogelijke schade.

Meer berichten

Elke week onze nieuwsbrief en online krant in je mailbox ontvangen?

Aanmelden