Het doek 'De terugkeer naar Amsterdam van de Tweede Expeditie naar Oost-Indië'uit ongeveer 1610.
Het doek 'De terugkeer naar Amsterdam van de Tweede Expeditie naar Oost-Indië'uit ongeveer 1610. (Foto: Andries van Eertvelt)

Bijzondere zeezichten in muZEEum

VLISSINGEN - Het Zeeuws maritiem muzeeum Vlissingen verwerft zes maritieme topstukken uit de Inder Rieden collectie. De bruikleen geldt voor 10 jaar en betreft zeventiende-eeuwse scheepsportretten en zeegezichten uit de collectie van de Londense verzamelaar van Nederlandse afkomst Anthony Inder Rieden(1940).

Samen met Inder Rieden is een aantal werken geselecteerd die perfect past bij het verhaal van de toekomstige nieuwe inrichting van het muzeeum. Met de vernieuwing wil het muzeeum zich positioneren als hét zeevaardersmuseum van Nederland. Eén van de bruiklenen is het grote doek van Jacob Bellevois dat de beroemde 'Tocht naar Chatham' verbeeldt onder leiding van Michiel de Ruyter in 1667 (91,4 x 1.57,5 m).

Tentoonstelling
In aanloop naar de herinrichting organiseert het muzeeum alvast een tentoonstelling van de zes bruiklenen. Hierbij worden de Inder Rieden-schilderijen uitgebreid in hun context geplaatst. De tentoonstelling opent op 26 juni en toont een prachtig beeld van de Gouden Eeuw op het water in Zeeland en daarbuiten. Bij de voorbereidingen van de expositie is onder andere Dr. Remmelt Daalder betrokken. Daalder is oud-conservator picturalia van het Scheepvaartmuseum Amsterdam en een
specialist op het gebied van maritieme kunst en geschiedenis.

Museum Bredius
De volledige Inder Rieden Collectie van 67 marine-schilderijen is nog tot en met 22 maart te bezichtigen in Museum Bredius in Den Haag. 

De zes schilderijen die in de bruiklenen zitten zijn:
1. Andries van Eertvelt, De terugkeer naar Amsterdam van de Tweede Expeditie naar Oost-Indië, 17 of 19 juli 1599 (ca. 1610)
2. Andries van Eertvelt, Een jacht en driemasters in kunstwateren, ca. 1625
3. Cornelis Bol, Boten op de Schelde voor Antwerpen, ca. 1615-1620
4. Jan Abrahamsz Beerstraten, Een fluit op de Wester Schelde voor Vlissingen, ca. 1660-1665
5. Jacob Bellevois, De Slag bij Medway met de veroverde 'Unity' (voorheen 'Jonathan'), 1670
6. Hans Goderis, Een storm op zee met een schipbreuk, 1626

Meer berichten

Elke week onze nieuwsbrief en online krant in je mailbox ontvangen?

Aanmelden