Logo de-faam.nl


Middelburg 800 jaar: leerlingen naar het parlement

In 2017 bezit Middelburg 800 jaar stadsrechten (M800). De stad gaat dit, van jong tot oud, met inwoners en bezoekers, uitgebreid vieren. Middelburg laat zichzelf zien en treedt op een verrassende manier naar buiten. Netty van Golen is maakt deel uit van de werkgroep Middeburg800. De stichting is opgericht in opdracht van de gemeente en organiseert activiteiten voor jong en oud en creëert hiertoe de randvoorwaarden en blijvende resultaatgebieden.

door Theo Rietveld


MIDDELBURG - Netty coördineert activiteiten van kinderen in het onderwijs. De Faam sprak met haar over de feestelijkheden en activiteiten. Netty licht toe: "Als lid van M800 wil ik alle onderwijsvelden bij het jubileumjaar betrekken. Allereerst zijn leerlingen van basisscholen aan de beurt. Op 8 februari gaan 80 kinderen uit groep 8 naar het Europees parlement in Brussel. Ze krijgen daar een rondleiding en praten daar met Europese parlementsleden."

De Acaciahof aan de Zuidsingel is één van de scholen waar Sylvia Duinhouwer van UNICEF een gastles geeft. Met behulp van het digitale schoolbord legt Sylvia uit hoe de Europese Unie tot stand is gebracht en hoe de organisatie werkt. Ook legt ze de waarde uit van voedsel en water.

Tijdens de les zie ik de kinderen aandachtig luisteren en aantekeningen maken.

Op een briefje van een meisje uit groep 8 lees ik 'Wat vindt u van de Brexit van Engeland?' Lieve en Louis weten moeiteloos een aantal kinderrechten op te noemen: recht op leven en ontwikkeling; bescherming van identiteit en vrijheid van meningsuiting.

De kinderen zien een trip naar Brussel wel zitten: ze hebben gehoord dat de hele klas mee mag.

Stad van de Vrijheden

De Zeeuwse hoofdstad organiseert om de twee jaar de Four Freedom Awards. Naar aanleiding van de beroemde Four Freedoms Speech, die de Amerikaanse president Roosevelt uitsprak op 6 januari 1941 in het Amerikaanse Congres, organiseert M00 een bestuurlijke conferentie met een internationaal karakter, zowel voor de jeugd als voor volwassenen.

De kinderconferentie gaat over de belangrijkste rechten die zouden moeten gelden voor elk kind waar ook ter wereld. Op 29 en 30 maart zijn de volwassenen aan de beurt en zullen kinderen de deelnemers trakteren op zelfgemaakte hapjes.

Reageer als eerste
Meer berichten