Foto: PR meidagen

Zeeuwse film wint prijs

WALCHEREN / AMSTERDAM - De korte film  Meidagen,  door regisseur Juri Ferri, heeft de prijs voor Beste Historische Korte Film gewonnen op de New Renaissance Film Festival in Amsterdam. 

Het New Renaissance Film Festival, in zijn 4e editie in Amsterdam, biedt een platform voor uitstekende onafhankelijke filmmakers uit de hele wereld tijdens een driedaagse evenement in de Amsterdamse bioscoop LAB111. 

De korte film  Meidagen  werd opgenomen in april 2019 op verschillende Zeeuwse locaties, onder andere de duinen van Cadzand, de monumentale boerderij Cranestein in Oostkapelle en Café Juliana in Biggekerke. De film vertelt het verhaal van een Nederlandse soldaat die de eerste dagen van de tweede wereldoorlog aan de Zeeuws-Vlaamse kust beleeft, en het is gebaseerd op de waargebeurd belevenissen van Jan Hendrik Smit. Hij ging in première in september 2019 tijdens Film by the Sea in Vlissingen.

Het New Renaissance Film Festival is de eerste keer dat de film buiten Zeeland wordt vertoond. Schrijver en regisseur Juri Ferri was daar aanwezig om de film te vertegenwoordigen.  “Zeeland heeft een unieke rol gehad tijdens de meidagen van 1940,” zegt Ferri. “Ik vind het erg belangrijk dat dit onbekende deel van de Zeeuwse geschiedenis meer erkenning krijgt in het hele land en zelfs op een internationale niveau. Het feit dat de film nu een prijs heeft gewonnen op een Amsterdamse festival is zeker een belangrijke eerste stap. Natuurlijk is dit voor mij ook een grote eer”.

Meidagen , met acteurs Tomer Pawlicki en Steef Verheijen in de hoofdrollen, is geproduceerd door Thomas Mataheru en Jolijn van Rinsum. Hij ging in première op Film by the Sea tijdens de PZC Dag van de Zeeuwse Film en was deels van de officiële selectie van het New Renaissance Film Festival in Amsterdam, waar hij de prijs voor Best Historical Short Film heeft gewonnen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden