In de Zeeuwse natuur worden dezer dagen op heel wat plaatsen reekalfjes geboren. FOTO: STAATSBOSBEHEER
In de Zeeuwse natuur worden dezer dagen op heel wat plaatsen reekalfjes geboren. FOTO: STAATSBOSBEHEER (Foto: STAATSBOSBEHEER)

Honden aan de lijn in de Zeeuwse natuur

WALCHEREN -  Honden en hun baasjes zijn in de meeste terreinen van Staatsbosbeheer van harte welkom. In een aantal terreinen dienen honden aan de lijn te blijven, in andere worden hondenliefhebbers vriendelijk verzocht hun hond aan te lijnen.

Dit zeker in het voorjaar.Vanaf eind maart tot in de zomer worden immers op heel wat plaatsen reekalfjes geboren. Zij zijn de eerste dagen weerloos en geheel van hun moeder afhankelijk. Deze zoogt de kalfjes - meestal twee per reegeit – om de paar uur. In de tussentijd liggen zij op een verdekte plaats in het bos te slapen. Loslopende honden vormen een groot gevaar voor reekalfjes. Jaarlijks worden tientallen kalfjes door honden letterlijk verscheurd, vaak buiten het zicht van hun “baasjes”. Ook heel wat op de grond broedende vogels - niet alleen fazanten en patrijzen, maar ook veel zangvogels - voelen zich niet prettig bij struinende honden. Honden zijn en blijven nu eenmaal roofdieren. Dat kun je hen niet kwalijk nemen, maar hondenliefhebbers dienen zich daarvan wel bewust te zijn. Daarnaast is het zo, dat heel wat andere bezoekers loslopende honden niet op prijs stellen. Vanaf komend weekeinde worden hondenliefhebbers verzocht hun trouwe viervoeters de komende maanden aan de lijn te houden. Daarnaast wordt de komende tijd in alle terreinen van Staatsbosbeheer streng op het aanlijngebod gecontroleerd. We willen toch allemaal blijven genieten van herten en vogels? 

Voor verdere info: boswachter boswachter Karel Leeftink (06-10943647)

Meer berichten

Elke week onze nieuwsbrief en online krant in je mailbox ontvangen?

Aanmelden