Carina Blokpoel probeert thuis te studeren, terwijl haar zoon zijn huiswerk maakt.
Carina Blokpoel probeert thuis te studeren, terwijl haar zoon zijn huiswerk maakt. (Foto: )

Hoe houden ze alle ballen in de lucht?

De scholen zijn nu anderhalve week dicht. Dit keer hebben de kinderen geen vakantie, ze moeten gewoon aan de bak. Op een heel andere manier dan ze gewend zijn. Thuis, achter hun eigen bureau of aan de keukentafel. Scholen moesten binnen no-time hun lesprogramma digitaliseren en zeker ouders van jongere kinderen moeten hun kroost nu zelf helpen met spelling, topografie en rekensommen. Terwijl veel papa’s en mama’s zelf ook hun werk moeten doen op een heel andere manier dan ze gewend zijn. Hoe houden ze alle ballen in de lucht?

Geschreven door Rachel van Westen

Sandra Konst werkt in de jeugdzorg en begeleidt gezinnen. Een groot deel van haar werk bestaat uit het bezoeken van gezinnen, maar dat is nu niet meer toegestaan. “Nu begeleid ik de gezinnen op afstand, bijvoorbeeld via beeldbellen. De afgelopen dagen hebben we ons als team ook bezig gehouden met de vraag hoe we gezinnen het beste kunnen ondersteunen. Het is nu extra moeilijk voor velen. Als de spanningen heel erg hoog zitten, schieten ouders misschien sneller uit naar kinderen. We verwachten best wel wat problemen de komende tijd.” Naast de extra zorgen op werkgebied, moet ze ook haar negenjarige zoon met autisme thuis begeleiden. “Er valt nu veel veiligheid en structuur weg voor hem. Ik ben erop voorbereid dat we een aantal confrontaties krijgen met elkaar en hij vanuit zijn gevoel van onveiligheid boos kan gaan doen. Dus ik ben druk met schema’s, zodat hij zoveel mogelijk structuur heeft. De dag begint relaxt voor hem, hij mag ’s morgen lekker een poosje in bed blijven chillen met zijn i-pad. Die eerste uurtjes van de dag gebruik ik om even yoga te doen en mijn mail bij te werken. Om tien uur moet hij uit bed en dan begint zijn dag. Ik heb een schema gemaakt met daarin twee keer per dag een blok waarin hij zijn schoolwerk moet doen. Maar we maken ook tijd vrij voor leuke dingen. Hij mag met twee buurkindjes buiten spelen en omdat ze elkaar niet mogen aanraken, heb ik voorgesteld dat ze de bal kunnen over schoppen naar elkaar of verstoppertje gaan spelen. Dan zijn ze lekker ver bij elkaar uit de buurt”, lacht Sandra. “En lang leve de schermpjes. Ik weet dat veel ouders daar een rem opzetten. Terecht, vind ik, maar ik denk wel dat je daar in deze weken wat soepeler mee om mag gaan. Je moet ook wat tijd voor jezelf vrij kunnen maken. Heel de situatie is heel raar. Het ene moment is het heel eng en spannend en het andere moment denk je: ‘Oké, rustig blijven. We moeten het ermee doen.’ Maar ik zie ook wel leuke dingen hoor, alles vertraagd een beetje en ik heb wat meer tijd om te lezen en te schrijven.”

Allerlei hobbels

Kevin van Gorkum werkt als leerkracht op de HZ en zijn vrouw Laila werkt op het Scalda. Samen hebben ze drie kinderen van 10, 7 en 4 jaar oud. “Het is heel vreemd en er zijn allerlei hobbels", steekt Kevin van wal. "We hebben allebei de opdracht gekregen om de lessen digitaal te geven. Maar niet elke les is daar geschikt voor, dus we werken allebei veel met opdrachten en dan laten we de leerlingen weten wanneer we achter de webcam zitten om vragen te beantwoorden. Laila en ik overleggen tussendoor hoe laat we achter de laptop moeten zitten en we dus niet gestoord kunnen worden. Ik heb een kinderbureautje op de slaapkamer gezet, dat is nu mijn kantoor. Mijn vrouw zit achter de laptop in de keuken. Maar soms loopt er wel eens een kind in beeld of hoor je onze jongste zoon plotseling op de achtergrond roepen: ‘Ik ben klaahaaar!’

Improviseren

Hun werk valt binnen de cruciale beroepsgroepen voor COVID-19, dus Kevin en Laila zouden de kinderen wel naar school mogen brengen, maar ze hebben ervoor gekozen om dat niet te doen. “Dat voelt toch niet helemaal lekker”, licht Kevin toe. “Er heeft er eentje een beetje keelpijn, de ander is niet helemaal fit, dus we hebben er toch maar voor gekozen om ze thuis te laten. We willen ook de school er niet mee belasten. Het is allemaal enorm improviseren om tussen de lessen die we moeten geven aan onze leerlingen, ook onze eigen kinderen te helpen met hun schoolwerk. Maar het lukt wel hoor. We proberen onze kinderen zoveel mogelijk structuur te bieden en ik moet zeggen dat je in zo’n situatie ook echt wel leert om efficiënt te werken. Alles gaat tien keer zo snel. Ik heb collega’s die nog nooit iets digitaal hebben gedaan en die nu alles digitaal doen. Ook de school van onze kinderen heeft in drie dagen heel het lesprogramma gedigitaliseerd. Je merkt wel dat iedereen heel flexibel is.”

Studeren en lesgeven

Carina Blokpoel zit weer in een heel ander schuitje. Ze is in september begonnen met de tweejarige HBO opleiding Pedagogisch Professional Kind en Educatie. “Ik loop twee dagen stage op een basisschool, maar dat ligt nu stil. Op vrijdag heb ik altijd heel de dag les op de HZ, dus nu heb ik op vrijdag online les. Maar terwijl ik de online lessen volg en opdrachten voor school moet maken, zitten de kinderen ook thuis. De oudste is 13. Hij krijgt mailtjes van de leerkrachten en huiswerk via de huiswerkapp, zodat hij zelfstandig kan werken. Als hij iets niet snapt, kan hij via de e-mail contact opnemen en hij moet zijn huiswerk digitaal inleveren. Daar is natuurlijk wel wat zelfdiscipline voor nodig en dat is toch wat lastiger op deze leeftijd."

Chromebook

De jongste zoon van Carina is 8 jaar. Zijn school zet elke dag een vlog online. "De kinderen hebben chromebooks meegekregen, daar werken ze op school ook mee en zo kunnen ze inloggen op hun eigen Google-omgeving. Ze hebben nu een digitale weekplanning en krijgen voor elke dag een schema. De leerkrachten kunnen vanuit huis meekijken. Ik probeer ook de structuur van school aan te houden en verder laat ik ze zoveel mogelijk buiten spelen. We maken ook vaak even een boswandeling. We weten niet hoelang dat nog kan, want er komen iedere keer regeltjes bij. Het is wel druk en mijn eigen studie schiet er nu wel een klein beetje bij in. Maar dat is even niet anders, ik vind het nu belangrijker dat de kinderen niet achter raken met hun schoolwerk."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden