Middelburg is een mintgroene stationsbrug rijker. Meer foto's op www.de-faam.nl FOTO: RICARDO KIEVIT
Middelburg is een mintgroene stationsbrug rijker. Meer foto's op www.de-faam.nl FOTO: RICARDO KIEVIT (Foto: Ricardo Kievit)

Stationsbrug weer thuis

MIDDELBURG - Maandagmorgen is vanaf half vijf ’s morgens tot 13.00 uur gewerkt om de mintgroene Stationsbrug op zijn plaats te krijgen. De kleur verwijst naar de het koperen beslag van de Lange Jan en is een idee van architect Nijssen. Omstreeks 11 uur werd met millimeterprecisie de brug op het vaste draaigedeelte geplaatst. 

Loek Schipper oogt ontspannen. Hij is namens de provincie Zeeland projectleider van de operatie Stationsbrug. Loek: “De brug is 40 ton lichter. Hij weegt nu 244 ton. Twee gele bokken van Hebo-Lift dragende brug naar zijn plek. Werknemers van Hollandia staan aan boord en op de kade om via mobilofoons aanwijzingen te geven. Istimewa personeel staat op de vaste ligger in het kanaal om op zicht de beide kraanmachinisten aan te sturen. De operatie moet tot op 2 mm nauwkeurig verlopen.

Noodverordening

Burgemeester Harald Bergmann heeft een noodverordening bepaald dat niet mag worden stilgestaan aan de kades. De kant van de Blauwe Dijk en de kanaalzijde bij het station worden bewaakt door twee speciaal daarvoor ingehuurde agenten en zes BOA’s. Zij sommeren elke voetganger, fietser of automobilist om door te rijden. Tot nu toe zijn een aantal waarschuwingen uitgedeeld. Personen die blijven komen om te kijken en een waarschuwing hebben gehad, lopen de kans op een forse boete.

Chroom 6

Loek Schipper: "De stationsbrug kan er nu weer 60 jaar tegen. Het hele project heeft de provincie tussen de 4 en 5 miljoen euro gekost. De verf van de brug bevatte het gif Chroom-6 en die moest er allemaal worden afgehaald. Ook de houten panelen onder het gebogen rijdek zijn vervangen door een stalen frame. Het elektrisch gedeelte is vervangen evenals wat andere noodzakelijke onderdelen.

De Stationsbrug wordt officieel op 10 april voor alle verkeer weer geopend. Vanwege de gezondheidscrisis is er geen feest.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden