Het eerlijke boerenleven gaf inspiratie


Medesamensteller Ans Dingemanse bij een van de panelen in het Polderhuis. FOTO: JAN DE JONGE
Medesamensteller Ans Dingemanse bij een van de panelen in het Polderhuis. FOTO: JAN DE JONGE (Foto: Jan de Jonge)

Het eerlijke boerenleven gaf inspiratie

De expositie stond aanvankelijk gepland voor begin april tot 1 juni. Maar door de coronacrisis en het verplicht sluiten van de musea moest die worden uitgesteld tot betere tijden. Maar vanaf juni kon alsnog – met enige beperkingen - de tentoonstelling van werken van Charley Toorop en Eva Besnyö alsnog van start.

door: Gerard van der Hoeven

WESTKAPELLE - Ans Dingemanse vrijwilliger en curator van Het Polderhuis Museum & Meer in Westkapelle is opgelucht. “Het was een streep door de rekening en een flinke tegenvaller. Maar de omstandigheden zijn nu verbeterd en we hebben alsnog deze unieke expositie kunnen inrichten. Weliswaar met wat beperkingen. Maar daar staat tegenover dat de expositie nu extra lang kan worden bezocht. Tot 15 juni volgend jaar!”

Beperkingen

Bezoekers moeten rekening houden met het feit dat het museumbezoek in groepen wordt verdeeld van 13 personen en de toeschouwer anderhalf uur in het museum kunnen vertoeven. Verder moet er anderhalf uur van te voren worden gereserveerd. Dingemanse: "Maar wanneer de drukte dat toelaat kan de wachttijd korter worden. Een toevallige bezoeker kan vaak worden ingepast in de groep." Dingemanse is zeer enthousiast over deze unieke expositie van schilder/lithograaf Annie Caroline Pontifex ofwel Charley Toorop (1891-1955) en fotografe Eva Marianne Besnyö (1910-2003), die een nauwe band hadden met Westkapelle. Charley was de dochter van kunstenaar/schilder Jan Toorop die met zijn gezin vakantie vierde en was geïnspireerd door Domburg.

Inspiratie

Zijn dochter kreeg een speciale band met het naburige en wat minder mondaine Westkapelle. Charley Toorop die bekend stond vanwege haar socialistische realistische denkwijze vond de ‘stoere mannen’ en het ‘eerlijke boerenleven’ van Westkapelle een grotere inspiratie en bracht daar vele zomervakanties door. Samen met haar schoondochter Eva Besnyö die was gehuwd met een zoon van Charley, en een band ontstond tussen haar en haar schoonmoeder. Naast het gebruik van een atelier in het kustdorp stortten beide kunstenaarsdames zich ook in het boerenleven, landarbeiders, dijkwerkers en cafébezoek met de Westkappelse dijkwerkers en daar haalden beiden kunstenaars veel inspiratie uit. Vanaf 1924 werd Westkapelle tijdens de zomervakantie met regelmaat bezocht. Ze logeerde in Hotel ‘De Valk’, een dorpsherberg waar ze in de voorraadschuur van de kroeg en logement haar atelier had. Daar ontstond ook een vriendschap met de eigenaresse van de herberg Miene van Mill- Verhulst, de grootmoeder van Ans Dingemanse die mede verantwoordelijk is voor de huidige expositie.Maar na het uitbreken van WO II werd het dorp onveiliger en zwaar vernield. Ook het feit dat Besnyö, geboren in Boedapest, van Joodse afkomst was en moest vluchten voor nazigeweld werd het onmogelijk om naar het inspirerende Westkapelle af te reizen.

Meer informatie 

De expositie met litho's en foto's van Charley Toorop en Eva Besnyö is dagelijks (7 dagen per week) te bezoeken in het Polderhuis in Westkapelle, Zuidstraat 154-156 van 10.00 uur tot 17.00 uur. Reserveren kan via 0118-570700. Verdere informatie: info@polderhuiswestkapelle.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden