Afbeelding

Eerste oogst van De Boe

Column

Afgelopen 6 september was de allereerste oogstdag bij Wijndomein De Boe, waarna we nog een aantal dagen nodig hadden om alle druiven te oogsten. Met een enthousiaste club vrijwilligers hebben we een mooie hoeveelheid druiventrosjes kunnen plukken en woensdag 4 oktober zijn de laatste van de ranken gehaald.


Op sommige plekken waren de druiven nog niet allemaal even goed en moesten we een selectie maken. Maar omdat de maand september, afgezien van een paar regenachtige dagen, relatief droog was, hebben de meeste trossen mooi kunnen rijpen en waren ze meer dan geschikt om goede wijn van te maken. 

We zijn tevreden met de kwaliteit en kwantiteit dit oogstjaar

We zijn gestart met het oogsten van de rode druiven. Die gebruiken we dit jaar om een mousserende rosé van te maken. Het plan was om die elders te laten persen, maar de hoeveelheid was relatief klein, waardoor we het op de traditionele manier hebben gedaan. Daarvoor gingen de trossen in een groot open vat, waarna twee vrijwilligers de druiven gingen stampen (uiteraard met schone voeten). Na het stampen volgde het persen in een klein houten persje. Het sap eindigde in een rvs-tank, waar de vergisting werd ingezet. Op moment van schrijven is die net klaar met vergisten. Het ruikt in de schuur inmiddels flink naar ‘vergistingsgeurtjes’, denk aan appeltjes en peertjes en ander vers fruit. 

Nu zijn er nog een hoop stappen te doorlopen voordat de wijn in de fles zit, maar het begin is er. We zijn tevreden met de kwaliteit en kwantiteit dit eerste oogstjaar. Het plan is dat we ergens in de periode mei tot en met juni 2024 de eerste flessen Walcherse wijn kunnen aanbieden!

Bruno Suter
Wijnboer van Wijndomein De Boe in Koudekerke

Digitale krant