Afbeelding

Trouwe donateur

Column

November is traditioneel de maand waarin de KNRM haar verjaardag viert en op of rond dat moment ook haar trouwe donateurs in het zonnetje zet. Reddingboten spreken al generaties lang bij jong en oud tot de verbeelding. Niet zelden wordt iemand op jonge leeftijd ‘redder aan de wal’. Deze term is al jaren de omschrijving die de KNRM gebruikt voor haar donateurs en geeft mooi weer dat de schenker in feite rechtstreeks aan een redding of hulpverlening bijdraagt.


De jaarlijkse Nationale Reddingbootdag en het KNRM magazine zijn onder andere uitingen waarmee het werk van de redders tastbaar wordt. Ook op de socials vinden we tegenwoordig vrijwel dagelijks berichten en beelden van reddingsacties, soms onder spectaculaire omstandigheden. Dit alles zorgt ervoor dat er een grote groep donateurs is in Nederland waarvan sommigen zelfs voor een periode van vijftig, zestig of zelfs zeventig jaar. Al jaren viert de KNRM daarom haar verjaardag met deze trouwe donateurs, die persoonlijk worden uitgenodigd om dit fysiek op een reddingstation mee te vieren. In het hele land ontvangen de reddingstations daarom in november deze lokale, trouwe donateurs, wat altijd een geweldige bijeenkomst oplevert. De vaak oudere, soms hoogbejaarde, donateurs worden op het reddingstation in de watten gelegd en vaak uitgebreid bedankt voor hun trouwe steun. 

In november ontvangen reddingstations lokale donateurs

Jubilarissen krijgen een speldje met oorkonde uitgereikt door de lokale bestuurder of schipper. Het hoogtepunt van de bijeenkomst is natuurlijk de vaartocht met de reddingboot, waarbij soms de rollator gewoon mee aan boord gaat. Jullie begrijpen dat na afloop iedereen, zowel de trouwe donateur, als de bemanning met een big smile richting huis gaat.

Kees den Hollander
Vrijwilliger bij KNRM Zeeland

Digitale krant