Afbeelding

Bijna te goed!

Column

Dat Finn goed spraak kan verstaan, dat weten we inmiddels. Dat hij goed kan praten, horen we heel vaak in onze omgeving. Zelfs wanneer hij zijn CI’s af heeft, kletst hij goed en verstaanbaar. 


Een aantal weken geleden mochten wij weer voor controle. De testen deed hij heel goed. Ik stond er zelfs van te kijken dat hij bij hele zachte piepjes een reactie gaf. Ook het nazeggen van de woorden deed hij heel goed. De computer vertelt een woord wel op verschillende toonhoogten. Heel veel woorden kon hij precies nazeggen. Er blijven altijd klanken die heel lastig zijn zonder mondbeeld, maar dat weten we. 

Ik stond er zelfs van te kijken dat hij bij hele zachte piepjes een reactie gafNa de testen gingen we terug naar de spreekkamer. De arts zei: “Hij hoort bijna te goed.” Eén kant heeft de arts een beetje bijgesteld, zodat hij niet alle hele zachte geluiden ook binnenkrijgt. En dat is heel fijn, omdat Finn niet, net zoals wij, een natuurlijke filter heeft. Alle geluiden komen even hard of zacht binnen.

 In februari krijgen we weer een oproep en dan krijgt Finn een nieuwe CI. Maar dat hij het nog steeds zo goed doet, verbaast ons nog iedere dag en daar zijn we heel dankbaar voor.

Nathalie Heiboer
Blogster van Life with Usher uit Veere

Digitale krant