Afbeelding

Van stil naar bubbelend

Column

Onlangs hebben we onze blend van Chardonnay, Savagnin en de rosé van Pinot Noir naar Schaufelberger Sektmanufaktur aan de Moezel in Duitsland gebracht. Daarvoor hebben we flink wat sneeuw moeten trotseren. Waarom eigenlijk?

Welnu, omdat deze door Wijndomein De Boe gemaakte wijnen aldaar mousserend worden gemaakt. Het zijn op dit moment nog stille wijnen, zonder bubbels. Dat we deze mousserend laten maken, hebben we bij de oogst al bepaald, omdat daarvoor andere criteria belangrijk zijn, voor wat betreft het opvoeden van deze wijnen. Maar om het daarna mousserend te maken, heb je speciale apparatuur nodig die wij niet in huis hebben. Daarom zijn deze wijnen naar Duitsland gebracht.

De wijnen doorlopen daar het proces van de ‘méthode traditionnelle

De wijnen doorlopen daar het proces van de ‘méthode traditionnelle’. Dat wil zeggen: de flessen worden gevuld met onze wijn en daaraan wordt nog wat gist en een beetje suiker toegevoegd. Vervolgens gaat er een kroonkurk op en vergist de suiker tot alcohol. Maar belangrijker: de vrijgekomen CO2 wordt gebonden in de wijn en maakt het mousserend. Als de gisten hun werk hebben gedaan, worden de flessen op de kop in rekken gestald. De gistcellen zakken naar de hals van de fles. Dat laten we zo gedurende een negental maanden staan, want ze geven extra smaak aan de wijn.

Begin november worden ze uit de rekken gehaald en worden de flessenhalzen bij -25 graden bevroren. Snel daarna gaat de kroonkruk eraf en wordt het bevroren ‘gistcellenpropje’ naar buiten geduwd door de opgebouwde druk. En dan gaat snel de kurk erop en ‘klaar is Kees’. De mousserende wijnen halen we weer op in november van dit jaar. Mooi op tijd voor de feestdagen!

Bruno Suter
Wijnboer Wijndomein De Boe in Koudekerke

Digitale krant