Afbeelding
Foto: Quaeris Media

Vuurpottenzee

Column

De Nacht van Kou kwam dit jaar wat eerder. De afgelopen twee jaren hebben we in de nacht van 26 april vorst aan de grond gehad, maar dit jaar zagen we in de nacht van 23 april een strengere vorst. Zo streng dat we de wijnranken nu extra moesten beschermen.

Door de relatief warme maanden februari en maart kwamen de wijnranken ongeveer twee weken vervroegd uit hun winterslaap. Dat betekent dat de meeste knoppen al twee bladeren hebben, op moment van schrijven van deze column. Een knop die net wakker begint te worden en zo groot is als een erwt, kan nog tegen vriestemperaturen van rond de -8 °C. Zodra meer groene delen zichtbaar worden, neemt de vorstgevoeligheid sterk toe. Lichte vorst van rond de -0,5 °C gedurende een half uur, kan dan al funest zijn.

De afgelopen twee weken werd al gewaarschuwd voor een koudegolf over Europa. En deze voorspelling is uitgekomen. Veel wijngaarden in Europa hebben de afgelopen week een optater gekregen door vorst. Er worden verliezen genoteerd van tussen de 50 tot 80%. Ook bij Wijndomein De Boe kwam de vorst langs. Ik werd gealarmeerd door mijn weerstation om 03:00 uur in de ochtend, dat de temperatuur flink aan het zakken was. Ik heb een beroep kunnen doen op buren om mij te helpen met het aansteken van de vuurpotten. En binnen een uurtje waren ze allemaal aan.

De vuurpotten zorgen niet eens zozeer voor warmte, maar meer voor het mengen van luchtlagen om de temperatuur niet verder te laten zakken. Op knophoogte heeft het hier twee uur lang rond de -1 °C gezeten. In de loop van de ochtend, als ik mijn ronde door de wijngaard maak, is het altijd spannend of het z’n werk heeft gedaan. De jonge aanplant bleek een optater te hebben gehad, maar de oudere wijnranken hebben we gelukkig grotendeels kunnen beschermen. Jaargang 2024 is zo met een sisser begonnen!

Bruno Suter

Wijnboer Wijndomein De Boe in Koudekerke

Digitale krant