Wim Alosery (1923-2018) overleefde twee kampen en een bootramp, maar overleed deze maand in zijn bed. FOTO: PR
Wim Alosery (1923-2018) overleefde twee kampen en een bootramp, maar overleed deze maand in zijn bed. FOTO: PR (Foto: PR)

Lezing over bijzonder boek De Laatste Getuige

  Cultuur

Wim Alosery (1923-2018) zwerft als kleine jongen door Amsterdam om uit de handen van zijn drinkende stiefvader te blijven. Daar leert hij te overleven en ontwikkelt hij eigenschappen die tien jaar later zijn leven zullen redden.

VLISSINGEN - Liggend op het dak van een rijdende trein ontvlucht hij de verplichte Arbeitseinsatz. Hij duikt onder en schuilt maandenlang in een kist onder de grond, tot hij wordt opgepakt. Hij wordt opgesloten in Kamp Amersfoort en daarna in Neuengamme, bij Hamburg. Kort voor de bevrijding komt hij met zevenduizend medegevangenen op de oceaanstomer Cap Arcona terecht, in de baai van Lübeck en op twee kilometer van de kust. De bevrijding is nabij. Jachtvliegtuigen van de RAF bombarderen het schip. Wim weet het inferno te ontvluchten.

Schrijver Frank Krake heeft Wim Aloserij een jaar lang gevolgd en tekende zijn verhaal op. Samen gingen ze op tournee door heel Nederland, tot 2 mei jongstleden toen Wim Aloserij in zijn slaap overleed. Het was zijn nadrukkelijke wens dat zijn verhaal doorverteld zou worden en schrijver Frank Krake doet dat dan ook. Op vrijdag 1 juni doet hij dat in Vlissingen. Boekhandel 't Spui en Woonzorgcentrum Scheldehof organiseren samen deze lezing. U kunt daarbij zijn in Woonzorgcentrum Scheldehof aan de Peperdijk 263.

De toegang is gratis, aanmelden via info@boekhandelspui.nl

Meer berichten